27.01.2015 | 8:16
Прокуратурата осъди банка за откраднати 210 000 лeва
Счетоводител ги изпил и играл тото

Окръжната прокуратура във Велико Търново осъди банка за изчезнали веществени доказателства. При полицейска акция срещу данъчни измами в офиса на търновска мелница бяха открити и иззети 210 хил. лв. по подозрение, че са придобити от престъпна дейност.

Според законовите разпоредби парите и ценностите като веществени доказателства се оставят на съхранение от прокуратурата в специално наети банкови сейфове. Така конфискуваните от полицията пари, предмет на разследване, попаднаха в сейф в трезора на банков клон в Търново. По-късно обаче трезорът беше обран и от него изчезнаха над 1 млн. лв. Сред отарашените от престъпници сейфове беше и този с прокурорските пари. Окръжната прокуратура заведе дело срещу банката и го спечели.

Според съдебното решение банката трябва да върне на прокуратурата парите, откраднати от сейфа в трезора.Друг случай, но не на изчезнали, а на умишлен опит за унищожаване на доказателства във Велико Търново е свързан с разследването на бившия счетоводител на местния психодиспансер. През 2005 г. започва разследване за икономически престъпления и източване на пари от здравното заведение. Разследващите тогава не си правят труда да изземат още в началото счетоводната документация от диспансера. Малко след започване на разследването в административната сграда на болницата, където са счетоводството и касата с цялата документация, избухват два мистериозни пожара.

Пламъците не успяват да постигнат целта си, тъй като доста бързо са потушени от огнеборците. При огледите са открити една пластмасова бутилка със запалителна течност и две петлитрови туби с бензин. Главният счетоводител на психото Христослав Панов, без да иска разрешение на управителя на диспансера, сам пренася документацията в съседната сграда, където са настанени болните. Панов обяснява, че го е направил, за да спаси документите.

Тази активност обаче усъмнява полицаите и те образуват досъдебно производство срещу Панов. Разследването така и не успява да докаже, че мъжът е подпалвачът, но затова пък срещу него излизат други неща. Оказва се, че е използвал служебните пари, отпуснати от общината за лечението на психично болните, за игра на тото и за почерпки. Спасените от пламъците счетоводни фактури и ордери „проговорят” в съда и бившият счетоводител е осъден.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране