25.02.2021 | 9:17
Прокуратурата още проверява има ли престъпления в ХелпКарма
Разследващите се заеха с платформата за дарения след шокиращите разкрития на bTV

Прокурорската проверка след скандалните разкрития на bTV за дарителската платформа „ХелпКарма“ още продължава. Това обясниха от прокуратурата за „Сега“. Разследващите трябва да се запознаят с много документи, както и да разпитат много родители и други хора, свързани с казуса. Едва когато проверката приключи, наблюдаващият прокурор ще прецени има ли данни за извършено престъпление, за което да бъде образувано досъдебно производство. Ако прокуратурата спази тримесечния срок за проверка, това би трябвало да се случи всеки момент, тъй като скандалът с „ХелпКарма“ гръмна в началото на миналия ноември.

Тогава bTV показа как една от най-големите платформи за събиране на дарения дава шокиращо високи заплати на служителите си – по 80 000, 60 000, 40 000 лева месечно. Служителят с тази заплата е получил и заем от 54 хил. лв. от парите от даренията, за да си купи жилище. „Слави е много специален човек, така че той има малко по-различен статут от всички останали“, обясни за този служител шефът на фондацията Константин Кръстев. В един момент и в неговата сметка имало над 300 000 лв. на фондацията, но това той обясни с технически проблем с плащанията и каза, че след това върнал парите.

От публичния отчет на „ХелпКарма“ става ясно, че от събраните 21 000 000 лева са изплатени 13 535 135 лв. Фондацията държи в банкова сметка 5 190 370 лева. За заплати и други разходи са похарчени 2 274 495 лева.

Беше разказан и случай на момче, болно от левкемия, чието лечението е било платено изцяло от здравната каса. Но в сайта на фондацията пише, че са платени 26 500 евро. След това детето е пратено в Германия, отново за сметка на НЗОК, но в сайта пише, че са платени 25 000 евро.

В разследването бе показано и как служителка на фондацията е Ралица Енева, майка на три деца, най-малкото от които е със спинална мускулна атрофия. Детето се лекува експериментално в Ню Йорк, за него първо трябва да се съберат 100 000 долара, а след това без обяснения сумата скача на 350 000 долара. Лечението в Ню Йорк е безплатно, защото е експериментално. Енева не отрича, но твърди, че са се наложили операции за около 100 00 долара. В социалните мрежи тя демонстрира охолен живот, включително и в САЩ. На въпрос с какви пари си го позволява, Енева казва – всеки живее така, както успее да живее.

Друг проблем на „ХелпКарма“ е т.нар. медицински съвет, представен на сайта към ноември – изтъкнати лекари се явяват гарант, че това, за което се събират пари, е точно и проверено. От фондацията твърдят, че съветът заседава – онлайн или на живо, но трима от членовете на съвета, с които репортерката Мария Цънцарова се свърза, не бяха чували, че участват в такъв съвет. Председател на съвета бе пулмологът проф. Коста Костов. Той е втори братовчед на бащата на основателя на фондацията. Пролетта решил да помогне на „ХелпКарма“. Но съветът така и не се е събирал. Костов не дава обяснения как са попаднали имената на колегите му в сайта на фондацията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране