28.10.2019 | 17:26
Прокуратурата откри шпионин в руското посолство
Разследването срещу първи секретар на руското посолство обаче било спряно, защото има имунитет. След искане на МВнР той да бъде отзован дипломатът е напуснал страната

Прокуратурата обяви, че е установен руски дипломат, който е уличен в шпионаж на територията на България. В официалното съобщение на държавното обвинение се казва:

„След получаване на съответен сигнал от ДАНС, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу републиката – за това, че от м. септември 2018 г., на територията на страната, лице – чужд гражданин събира, с цел да издаде на чужда държава информация, представляваща държавна тайна /чл. 104 ал. 1 НК/.

В резултат на проведените бързи действия по разследването, фактите в сигнала са потвърдени изцяло. Установено е, че действително от м. септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.

Съобразно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, „дипломатическият агент се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на приемащата държава“. По тази причина, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу руския гражданин е спряно, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК /“деецът е лице с имунитет“/.

На 25.10.2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.“

Минути след съобщението на държавното обвинение реагира и Външно министерство. „Във връзка с многобройните медийни запитвания по повод прессъобщение на Прокуратурата на Република България, ви информираме за следното: В петък МВнР беше сезирано от Прокуратурата на Република България относно действията на руски дипломат. От страна на ДАНС бе получена допълнителна информация по случая. При тази ситуация същия ден бе проведена среща с руския посланик, на която бяха обсъдени въпроси от двустранен
интерес, включително и този. Срещата премина в конструктивна атмосфера. От българска страна бе отправено искане руските институции да отзоват своя
служител до края на деня днес (понеделник). По информация на МВнР въпросното лице вече е напуснало територията на Република България.

Само преди няколко дни на посещение в САЩ бяха и Сотир Цацаров, и неговият заместник Иван Гешев, както и шефовете на ДАНС, външнополитическото и военното разузнавания. Те бяха приети на сравнително високо ниво, включително и в Белия дом от съветник на Доналд Тръмп. По време на срещата „Свободна Европа“ съобщи, позовавайки се на свои източници, че прокурорите и хората от специалните служби били обсъждали шпионския скандал около движение „Русофили“ и неговия председател Николай Малинов.

По информация на медията лично Цацаров е поискал среща със своя колега в Щатите, като визитата е била организирани от американското Министерство на правосъдието, част от което е и ФБР. Неназован високопоставен западен дипломат заявил пред „Свободна Европа“, че процедурата по избор на нов главен прокурор у нас будела безпокойство, тъй като в нея участва само един кандидат. „Трябва да има избор в един демократичен процес“, коментирал той. По негови думи посещението на българските представители във Вашингтон „не трябва да бъде приемано като някакво послание, независимо в каква посока, за конкретен кандидат“. Той уточнява още, че става дума за рутинно посещение: „Ние провеждаме рутинни консултации между правоохранителните си органи и всяка визита, където и да е, е част от този процес“.  Приоритетна тема от американска страна е било „чуждестранното зловредно влияние“, което се свързва с подкрепяни от Кремъл дейности на територията на България, твърдеше „Свободна Европа“.

„На големия въпрос има ли в България руски шпиони, отговорът е да, има. Само в руското посолство те са около 68 човека. Извън руското посолство има над 100 шпиони. Те са може би около 200-300 под пагон, а колко не са под пагон, това е трудно да се каже. Има такива хора и това трябва добре да се знае”. Това заяви само преди месец бившият министър на външните работи Соломон Паси в студиото на „Събуди се“ на Нова тв.

По думите му у нас има и американски шпиони. „Разликата между руските и американските шпиони е, че американските са акредитирани. Единият е акредитиран към Държавната агенция по разузнаване, другият е акредитиран към ДАНС, третият е към „Борба с организираната престъпност”, четвъртият към МВР и т.н. Това са партньорски служби, това не са хора, които са дошли да шпионират в България. Тези американци са дошли да работят заедно с българските специални служби”, посочи още Паси.

Според него руската шпионска мрежа у нас е била особено силно активирана около сделката с F-16. „Руската шпионска мрежа даде всичко от себе си, за да провали сделката. Включително и депутатите, които искаха оставката на министър Каракачанов, са на служба към руското разузнаване”, каза още той в средата на септември.

„Борбата между руското разузнаване и Запада се случва в България и точно затова е важно НАТО да приоритизира своята битка с този шпионаж по различните оси на тази битка, сред които са дезинформацията, фалшивите новини и пропагандата”, категоричен бе Соломон Паси.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране