10.02.2015 | 14:39
Прокуратурата потвърди: Разработвали продажни полицаи
7 прокурори проверявали спазен ли е законът в оперативното дело "Червеи"

Прокуратурата потвърди, че оперативното дело „Червеи“ касае действия на служители на МВР, осъществявали нерегламентиран достъп до класифицирана информация. Няма никакви данни СРС да са прилагани по отношение на лица, още повече спрямо участвали в протести, уточняват от държавното обвинение.

Вчера премиерът Бойко Борисов съобщи, че е подслушвана информациона система, а не протестиращи, а според публикация на в. „Труд, който цитира източник от спецслужбите, разработката е била срещу продажни ченгета, давали достъп на „външни хора“ до секретната информационна система на вътрешното ведомство.

От прокуратурата съобщават, че през 2014 г. по утвърден план са извършвани проверки за спазване на разпоредбите на Закона за СРС в органи, които имат право да искат използване на специални разузнавателни средства. Такива проверки са осъществени в служба „Военна информация“, а след това и в служба „Военна полиция“.

Докладите за двете служби са изпратени на министъра на отбраната и на ръководителите им. На 13.11.2014 г., в рамките на същата проверка, главният прокурор е издал разпореждане за извършване на такава проверка в Дирекция „Сигурност“ на Министерството на вътрешните работи.

Тя е осъществена от екип от 7 прокурори, като са обхванати и дирекциите „Информация и архив“ и „Инспекторат“ на МВР.  Резултатите от проверката са описани в доклад, представен на главния прокурор. Той съдържа съответни препоръки и на 26.01.2015 г. пълно копие от него е било изпратено на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков.

Проверяващият екип е установил, че обект на СРС-та е била автоматизираната информационна система, като общият срок на разрешеното СРС е бил 300 дни – над срока по закон.  Докладът съдържа и предложения за изпращането му на Софийската градска прокуратура, с оглед на констатирани данни за престъпления по чл. 284в НК (противозаконно разрешаване или прилагане на СРС), както и по чл. 282 НК, извършени от длъжностни лица. В тази връзка СГП осъществява определени действия по разследване.

Обектът на СРС, разрешаването му – мотиви, срок, начинът на прилагане, както и съответствието им с разпоредбите на закона, подлежат на детайлно изясняване с оглед преценка за евентуални престъпления.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране