01.08.2019 | 0:01
Прокуратурата роди вицове с абсурдните си разкрития за НАП
Хакерите са атакували стабилността в държавата през пръскачките на парламента, разкри прокурор Станкова
Сега

Разследването на специализираната прокуратура на хакерската атака срещу информационната система на НАП доведе до нова порция бомбастични разкрития, които вместо да дадат логични отговори, успяха да разсмеят със своята абсурдност. Оказа се, че обвиняемите от фирмата „Тад Груп“ имали сценарий за дестабилизация на държавата, който включвал пръскачките за поливане пред парламента. Това разкритие буквално взриви социалните мрежи, които се обединиха, че в държавата има не дестабилизация, а дебилизация на управленско ниво. Разпространиха се и предложения спецпрокуратурата да бъде закрита по горните съображения.

Планът на хакерите бил да проникнат в сървъра, който контролира напоителната система пред Народното събрание, и по този начин да я активират в подходящ момент. „Имало е такова желание, евентуално, при преминаването на автомобили на държавния глава или гости на нашия парламент да бъде активирана поливната част пред парламента, с което да се създаде затруднение в придвижването. Такава нестабилност води след себе си и нестабилност на цялата ни политическа система!“, констатира Евгения Станкова, която е наблюдаващ прокурор по делото за теча на лични данни от НАП. Проверка на „Свободна Европа“ обаче установи, че поливането на двете лехи пред централния вход на парламента става с водоноска. От Столичната община, която отговаря за градинката зад Народното събрание, обясниха, че няма как да са хакнати сървъри на поддръжката, защото такива няма.

Комичните разкрития, направени от прокурор Станкова, идват само ден след като шефът на фирмата за киберсигурност „Тад Груп“ Иван Тодоров беше арестуван на летище „София“ и му беше повдигнато обвинение за кибертероризъм. Такова получи и 20-годишният Кристиян Бойков, служител в същата фирма, а търговският ѝ директор Георги Янков е обвинен в подбудителство. Въпреки че прокуратурата първоначално обяви, че мярката за неотклонение на Тодоров ще се разглежда в съда при закрити врати заради „чувствителна информация“ по делото, заседанието беше открито.

От думите на прокурор Станкова става ясно още, че един от обвиняемите е изпратил изтеклия масив от НАП на собственика на разследващия сайт „Биволъ“ Асен Йорданов две седмици преди да бъде публикуван в интернет. „Данни за това се съдържат в свидетелските показания“, уточни тя. Освен това имало и „скрит чат“ между един от обвиняемите и Йорданов, който се водил през мобилното приложение „Телеграм“. След изказването на прокурорката обаче собственикът на „Биволъ“ коментира пред „Дневник“, че обмисля да я съди за клевета. „Иван Тодоров изобщо не го познавам, „Телеграм“ никога не съм ползвал в живота си. Не познавам никой от „Тад Груп“. Абсолютно никога не съм имал никакъв контакт с тях и никакви тайни чатове не сме правили. Не сме получавали две седмици предварително никакви данни от НАП. Получихме ги, когато ги получиха всички медии“, категоричен е Асен Йорданов.

Според спецпрокуратурата мотивът на тримата обвиняеми да извършат хакерската атака срещу НАП и всички останали съпътстващи действия е да се дестабилизира държавата и правителството. „От анализа на доказателствата досега може да бъде направен изводът, че целта на цялата тази дейност е да бъде създадена някаква социална нестабилност. От свидетелските показания дори се стига до извода, че това е срещу действащата в момента политическа система и форма на управление“, посочи прокурор Станкова. Тя обясни, че поради тази причина специализираната прокуратура е поела ръководството на досъдебното производство, тъй като касае „дейност, насочена срещу населението“, която цели „да всее една нестабилност“. „Много хора започнаха да си вадят лични карти, притесняват се да не им се продадат колите, имотите. Елементът, че се всява паника в неограничен брой граждани, е налице“, заключи Станкова. По нейни думи информацията от НАП е била изпратена и до Би Би Си и Ройтерс, което пък създава възможност да се засегне националната сигурност на държавата, тъй като данните са напуснали пределите на страната.

Тя изтъкна още, че хакерската атака е разстроила дейността на НАП, като в момента агенцията е изключително затруднена и на практика не може да функционира нормално. „Всички служители в приходната агенция са изключително притеснени, защото към тях са насочени стотици жалби, заявки. Всеки се интересува дали неговите данни са били копирани“, каза Станкова, добавяйки максимум драматизъм в дестабилизираната стабилност на политическата система.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране