08.07.2015 | 13:09
Прокуратурата: Твърденията на министър Ненчев за подкуп са лъжа
Земеделецът се почувствал заплашен от предаване на телевизия СКАТ

Прокуратурата прекрати разследването за предлаган подкуп и отправени смъртни заплахи към министъра на отбраната Николай Ненчев.

Ето пълният текст на съобщението на държавното обвинение, без редакторска намеса:

“На 24.04.2015 г., във вестник „Сега“ бе публикувано интервю на министъра на отбраната Николай Ненчев със заглавие „Предложиха ми процент, за да подпиша поддръжката на МиГ-29“. В него министърът излага факти относно среща с неназовани лица, предали му предложение за заплащане на „сериозни проценти“ при съгласие от негова страна за подписване на договор на стойност 80 млн. лева за поддръжка на военни самолети. Ненчев твърди, че „те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да ми предложат“. Твърди също, че спрямо него са били отправяни и заплахи за живота, във връзка с работата на сега заеманата длъжност.

По повод изявленията пред медиите на министъра на отбраната за отправено към него предложение за подкуп във връзка със сключването на договор на стойност 80 млн. лева за поддръжка на българските МиГ – 29 до 2019г., както и за отправени му „смъртни заплахи“, Специализираното звено за разследване на корупционни престъпления извърши проверка.

В хода на извършената проверка не са събрани достатъчно данни за извършени престъпления , поради което с постановление от 03.07.2015г. е отказано образуване на досъдебно производство. Дадените обяснения от страна на Николай Ненчев в хода на проверката относно предложен му подкуп във връзка с подписването на договор на стойност 80 млн. лева за поддръжката на МиГ – 29 не са кредитирани като достоверни, тъй като не са били потвърдени от останалите събрани по преписката данни.

По отношение на твърдените от Николай Ненчев закани за убийство, макар и в интервюто си министърът на отбраната да е посочил, че се касае за заплахи, различни от тези, които е възприел в предаване по телевизия СКАТ, то в обясненията си пред прокуратурата е заявил, че всъщност се касае именно за тях. Министър Ненчев е посочил също, че не е изпитал основателен страх за живота си и не е взел никакви мерки за охраната си. Не е сигнализирал и компетентните органи, както и министър-председателя.”

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране