10.03.2021 | 20:39
Прокуратурата вече търси кой подхвърли дрога на журналист
Димитър Пецов от Силистра бе задържан заради наркотиците, но делото срещу него е прекратено

Журналистът на свободна практика от Силистра Димитър Пецов, който миналата пролет беше задържан и обвинен заради открити наркотици в колата му, вече не се разследва за притежание на дрога. Вместо това местната Окръжна прокуратура се насочва към версията, че забранените вещества са му били подхвърлени, за да бъде набеден. Това пише „Свободна Европа“, като цитира постановление от 22 февруари за частично прекратяване на разследването. Постановлението е на заместник окръжния прокурор на Силистра Свилен Тодоров, разказва Пецов пред изданието. Информацията е потвърдена и от директора на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев, чийто сътрудник е силистренският журналист.

По думите на Пецов основната причина за прекратяването на разследването в частта му за наркотиците, намерени в колата му, е обстоятелството, че прокуратурата не е установила категорични доказателства, свързващи го с дрогата. Става въпрос за пакет с 11,7 грама екстази, 7,2 грама хероин, 13 грама амфетамин и 7,2 грама канабис.

Димитър Пецов е местен журналист и активист, който активно използва Закона за достъп до обществена информация и следи дейността на местните институции. След негово питане за дарения за областната полиция, той е спрян за проверка и в колата му са открити наркотици.

Говорителя на силистренската Окръжна прокуратура и неин зам.-шеф Ивелин Чафаланов обяснява пред „Свободна Европа“, че досъдебното производство по случая все още не е приключило. Помолен да потвърди, че то е прекратено в частта срещу Пецов, Чафаланов каза, че не е запознат. След това отказа да провери какво е развитието по делото, защото бил под карантина.

На 2 май 2020 г. Пецов е спрян с колата си за полицейска проверка, след което униформените искат да отидат заедно до Районното полицейско управление, като един от тях се качва до него в автомобила. Подобно действие от страна на полицията обаче не е предвидено нито в Закона за МВР, нито в Наказателно-процесуалния кодекс.

След пристигането пред сградата на полицията, служителите на МВР започват да претърсват колата на Пецов, без да му обяснят каква е причината за това. По-малко от минута по-късно един от тях открива пакет с над 40 грама 4 различни вида наркотици в джоба на облегалката на шофьорската седалка. При претърсването не са извикани поемни лица, които да следят как се прави то. Пецов твърди, че не знае как въпросният пакет е попаднал в колата му и действията на полицаите са приличали на „имитация на претърсване“.

Случаят предизвика международна реакция. Базираният в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите призова българските власти да свалят обвиненията, повдигнати на Пецов. Междувременно МВР образува своя вътрешна проверка, но резултати от нея досега не са обявявани публично.

„Този казус е пореден епизод от многобройните опити за брутална саморазправа със свободното слово в България и въпреки че случаят завърши с професионално и честно прокурорско постановление, поводът за тревога остава“, коментира Бойко Станкушев. „Смятам, че тук са участвали много хора и се надявам да се стигне до поръчителя. Донякъде съм изненадан от категоричността, с която прокуратурата взима решението (за продължаване на делото в посока набеждаване, бел.ред.), защото по-скоро очаквах разследването просто да бъде прекратено поради липса на доказателства“, добави Пецов.

Само 5 дни преди да бъде арестуван в началото на май 2020 г., Пецов подава поредното си заявление за достъп до информация. То е адресирано до Областната дирекция на МВР в Силистра с искане да бъде разкрита самоличността на анонимния дарител, който осигурява храни и напитки за полицаите, охраняващи контролно-пропускателните пунктове (КПП) в града по време на извънредното положение заради пандемията. Директорът на местната полиция Юлиян Караславов отговаря, че не разполага с тази информация и затова препраща заявлението на Пецов към областния управител Ивелин Статев. На свой ред той посочва като дарител на силистренската полиция ресторантьора Милен Делийски, който признава публично пред местни медии, че Тодор Тодоров, който в момента води листата на ГЕРБ в града, подпомага финансово негови дарителски акции. Станев е втори в листата.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране