27.01.2015 | 19:44
Прокуратурата влиза в “Капитал” по искане на БНБ
Нели Кордовска пише писмо заради статията "Митът "Отворете здравата КТБ"

Прокуратурата е разпоредила проверка във в. “Капитал” по сигнал на БНБ, съобщи изданието на сайта си. Наскоро Комисията за финансов надзор (КФН) наложи три глоби за общо 160 000 лв. на “Икономедиа”, издател на “Капитал и “Дневник”.

Проверката на прокуратурата е по писмо на ръководителя на управление “Банков надзор” в централната банка Нели Кордовска, изпратено през септември до градския прокурор Христо Динев. Поводът е материал във вестника за КТБ, озаглавен “Митът “Отворете здравата КТБ”. В него се разказва за заключенията на одиторите, наети от квесторите на тогава поставената под специален надзор банка. Проверката показа, че в банката има огромна дупка и че са раздавани необезпечени кредити на фирми без сериозна дейност и активи. Публикацията е направена преди БНБ официално да обяви докладите на одиторите.

В писмото си Кордовска твърди, че в материала е разгласена банкова тайна. “В допълнение на гореизложеното, следва да се има предвид, че в изданията “Капитал” и “Дневник”, принадлежащи към групата на “Икономедиа”, нееднократно е публикувана информация, свързана с индивидуални данни на вложители и кредитополучатели в КТБ АД, което също поставя въпроса за потенциално нарушение на чл.284 и чл. 360 от Наказателния кодекс, при получаването на достъп и разгласяването на подобна информация”, пише още служителката на БНБ.

Нарушенията, посочени от Кордовска, са за “длъжностно лице, което във вреда на държавата, на предприятие, организация или на частно лице съобщи другиму или обнародва информация, която му е поверена или достъпна по служба и за която знае, че представлява служебна тайна” и за този, “който разгласи сведения от военно, стопанско или друго естество, които не са държавна тайна, но чието разгласяване е забранено със закон, заповед или друго административно разпореждане”. Те се наказват съответно с до две и една година затвор или пробация. Началникът на “Банков надзор” казва още, че “обществото е особено чувствително към всяка неправомерно разпространявана информация относно ситуацията в поставената под специален надзор КТБ АД както и относно други банки, която би могла да наведе към изводи за финансова нестабилност.”

Три дни след получаването на сигнала от БНБ, градският прокурор Христо Динев слага резолюция той да бъде присъединен към разследването за казуса “КТБ”. Преписката отива в Софийска районна прокуратура и в началото на ноември прокурор Богдан Ангелов преценява, че сигналът на БНБ е достатъчно основателен, за да възложи на СДВР да извърши предварителна проверка. Той разпорежда да бъдат снети обяснения от автора му Кордовска и и постановява МВР да изиска “писмена справка от съответните лица от в. “Капитал” относно публикуваната в медийното издание статия, цитирана в сигнала на БНБ”.

Това не е първият случай, в който прокуратурата разпорежда проверка в “Капитал” заради публикации по темата. Тя беше прекратена след протест на журналисти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране