07.10.2020 | 0:03
Прокуратурата заплаши да одържави колекцията на Божков
Това отношение към културата напълно отговаря на манталитета на Иван Гешев и компания, реагира бизнесменът

Държавата и хазартният бос Васил Божков отново влязоха в спор за законността на античната му колекция, която в момента е конфискувана. От прокуратурата заплашиха, че ще одържавят културните ценности на бизнесмена.

Държавното обвинение даде поредния отчет за иззетите ценности от офисите на бизнесмена, а той отговори на атаката във фейсбук. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че са приключили обиските на сградата на „Нове холдинг“, в която има музей, чието претърсване започна в края на януари. Според хората на Иван Гешев иззетите културни ценности са нараснали двойно в сравнение с данните от юни, но бройката на законните антики се запазва. Така, ако преди 4 месеца откритите при обиските ценности бяха 3300, сега те са допълнени до 6778. От тях регистрираните са само 212 – точно колкото бяха изброени и през юни. Прокуратурата твърди, че всичко е съхранявано в нарушение на всякакви международни стандарти – в торби, кашони и в насипно състояние. За голяма част от ценностите обвинението смята, че са изкопани от иманяри, тъй като по тях имало бележки за географски райони на България. Заради съмнителния им произход ще бъде възложена съдебно-археологическа експертиза на екип от международни експерти. Ако експертизата докаже незаконния произход на артефактите, те ще бъдат конфискувани и обявени за публична държавна собственост, заяви Милева.

Вещите са предадени за съхранение на Министерството на културата, НИМ и Националната художествена галерия. Всички антики са съхранявани, фотографирани и местени в съотвествие с международните стандарти и в присъствието на представители на фондация „Тракия“, твърдят от обвинението.

„8 месеца прокуратурата граби и унищожава световно-историческо наследство по поръчка на Пеевски. Много от артефактите са увредени, други вече са пуснати в продажба на международните пазари. Това отношение към културата напълно отговаря на манталитета на Гешев и компания“, реагира бързо Божков в социалните мрежи. Според него намеренията за национализиране на колекцията му са поредно нарушение на българските и международните закони. „Ако приемем, че Шиши и Гешев са държавата, това означава, че държавата иска да лиши българския народ от колекцията заради лични ползи. Само талибаните грабят музеи. Талибаните, които в момента се разпореждат с България“, написа бизнесменът.

Междувременно на жената до Божков Елена Динева бе определена гаранция от 1 милион лева, за да излезе от ареста. Адвокатите й заявиха, че тя няма да плати дори първите 750 хил. лв., поискани от съда.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране