13.07.2020 | 21:48
Прокурор от скандалния филм “8 джуджета” е единствен кандидат за шеф на Апелативната спецпрокуратура
Димитър Франтишек беше посочен от бизнесмена Илия Златанов за участник в корупционната прокурорско-следователска мрежа

Бившият ръководител на Специализираната прокуратурата Димитъp Франтишек Пeтpoв е единственият кандидат да оглави Апелативната спецпpoĸypaтypa.

Срокът за участие в конкурса изтече днес. Към момента няма официална информация от Висшия съдебен съвет колко са кандидатите за поста.

В последните дни името на прокурор Франтишек нашумя покрай разследването на Антикорупционния фонд “Осемте джуджета”, по което прокуратурата обяви, че започва проверка.

Димитър Франтишек беше посочен от бизнесмена Илия Златанов за участник в корупционната прокурорско-следователска мрежа, заедно с Петьо Петров (Еврото). Златанов нарече Специализираната прокуратура – специализирана престъпна група.

Димитър Франтишек оглави Специализираната прокуратура през октомври 2018 г., но през май 2020 г. се оттегли от поста без обяснение.

Тогава главният прокурор Иван Гешев му благодари и обясни изненадващата оставка с това, че е “възникнал проблем, който му пречи да се концентрира върху дейността си като ръководител”.

Постът, за който сега Димитър Франтишек се кандидатира, е освободен от повече от две години. През това време се провалиха три процедури за избор на нов ръководител.

След оставката му без титулярен ръководител е и Специализираната прокуратурата поради липса на кандидати да я оглавят. В момента неин временен ръководител е Xpиcтo Динeв, който преди време предсрочно се оттегли като ръководител на Софийската градска прокуратура.

Междувременно днес стана ясно, че председателят на Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов е номинацията на прокурорите за член на ВСС на мястото на Даниела Машева, която напусна съдебния кадрови орган, за да стане заместник на главния прокурор Иван Гешев

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране