18.02.2015 | 22:21
Прокурор провали делото срещу Петър Драшков
Братът на бившия зам.-шеф на ДАНС невинен по аферата "Златното пате" с "фалшифицирания" подпис на Борисов

По вина на прокуратурата Софийският районен съд прекрати делото за срещу Петър Драшков, който е брат на бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков. Петър Драшков бе изправен на съд за фалшифициране на подписа на премиера и бивш кмет на София Бойко Борисов.

Причината за прекратяването е, че прокуратурата се е забавила с един ден при внасянето на делото в съда. Решението на съдия Георги Крушарски е окончателно и не може да се оспорва. Така Петър Драшков излезе сух от аферата “Златното пате”, която започна преди седем години по сигнала на самия Бойко Борисов.

В качеството си на кмет на София Борисов сигнализира прокуратурата, че чрез фалшив негов подпис незаконно е придобит терен от 14 дка в столичния квартал “Стрелбище”, където общината смятала да построи детска градина. Купувач бе фирмата на Петър Драшков “Сида С” за скромната сума от 973 000 лв. След покупката същият терен е бил ипотекиран срещу 10 млн. лв., а след това и продаден на друга фирма – “Симеон 2”, която пък е собственост на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

Борисов твърдеше, че платените за имота 973 000 лв. никога не са влизали в общинската каса. Така се стигна до делото за фалшифицирането на подписа му. Цели шест години прокуратурата така и не внесе обвинителен акт в съда, въпреки че обвиняеми по делото бяха трима души – Петър Драшков, Ивелина Янакиева и Даниела Малинова.

През есента на 2013 г. защитата на Драшков се възползва от промените в НПК, с които обвиняемият може сам да поиска делото му да бъде внесено в съда, ако са минали повече от две години от привличането му като обвиняем.

В началото на 2014 г. делото все пак бе внесено в Софийския районен съд (СРС). На 21 март м. г. съдия Петя Данаилова от СРС го върна на прокуратурата заради противоречие между обвинението и изложените факти в обстоятелствената част на обвинителния акт. От държавното обвинение протестираха връщането пред Софийския градски съд, но процедурата се проточи заради невъзможност да бъдат открити двама от обвиняемите, за да получат препис от разпореждането за връщане на делото.

В крайна сметка делото пак стигна до Софийската районна прокуратурата на 26 юни 2014 година. Според НПК след това връщане на делото държавното обвинение има само един месец, за да го внесе отново в съда.

В края на юли 2014 година делото все пак е внесено и насрочено за гледане през октомври, но и досега не му бе даден ход заради отсъствие или неуредени отношения между подсъдими и защитници. В сряда се оказа, че делото трябва да бъде прекратено, защото прокуратурата е прекрачила с един ден едномесечния срок за ново внасяне в съда още през юли. Тя е трябвала да внесе делото до 28 юли, но е направила това на 29 юли.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране