10.03.2021 | 20:30
Прокурорската колегия не разбира какво повече иска Кьовеши
Европейският прокурор върна 7 от 10-те наши делегирани прокурори. Отношението към следователите е дискриминационно

Много от членовете на Прокурорската колегия застанаха зад избора си европейски делегирани прокурори и декларираха, че ако трябва да го повторят, отново ще гласуват за вече излъчените десет магистрати, съобщава БНР.

За около 30 минути съдебните кадровици обсъдиха писмото от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши от 25 февруари, с което тя иска допълнителна информация за българските кандидати и единодушно решиха, че ще отговорят на всички нейни въпроси. Отговорите ще са на десетки страници, но съдържанието се оказа конфиденциално.

След края на дебата, стенограмата от който също ще бъде пратена до офиса на Кьовеши в Люксембург, главният прокурор Иван Гешев обяви, че не вижда никакъв проблем в тази комуникация. Нормално било, според него, „в хода на различни процедури да има някакви въпроси, които да се изясняват“. Добрият европейски подход, който ние спазваме заедно с колегите в един партньорски разговор, при едни консултации, ако има някакви въпроси, които трябва да бъдат обсъдени, да бъдат обсъдени, каза още Гешев.

По-рано Евгени Иванов, член на Прокурорската колегия, нарече „процедурно нетърпение“ поисканата от европейския главен прокурор допълнителна информация. Според Иванов писмото на Кьовеши е пристигнало във Висшия съдебен съвет преди цялата документация от избора да бъде изпратена в офиса на Европейската прокуратура в Люксембург.

От изказванията на съдебните кадровици стана ясно, че автентичният отговор до европейския главен прокурор няма да бъде обявен публично, защото информацията е конфиденциална.

1 коментар

  1. ууу каза:

    като не разбират да си ходят от където са дошли

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране