30.07.2015 | 14:39
Прокурорският свидетел Бисер Лазов фалира в. “Преса” по заповед на КОЙ
Тошо с пурата скоро няма да има нищо заради неуредени дългове. С Пеевски ще му вземем всичко, хвалел се той

Вестник “Преса” спира работа. Малко преди обяд ръководството е съобщило на служителите, че вестникът с главен редактор Тошо Тошев спира да излиза заради финансови проблеми.

Все още няма официално съобщение, но от обяд сайтът на изданието е недостъпен, като излиза съобщение, че се прави техническа профилактика. Първоначално имаше слух, че само хартиеното издание ще спре, а ще остане сайтът на изданието.

По-рано този месец “Обединени свободни медии” АД – дружеството, издател на “Преса” и “Тема”, има нов собственик. Според съобщението във вестника акционерите Тошо Тошев и Валери Запрянов прехвърлиха акциите от капитала си на задлъжнялата строителна компания “Интегрирани пътни системи”. Дружеството купувач се свързва с Бисер Лазов , който е  част от лагера на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Основната версия за фалита на изданието е, че това е направено от любимеца на прокуратурата Б. Лазов по заповед на КОЙ.

“Вестник “Преса” спира да излиза. Утре е последният ни брой. Няма как да се справим финансово, затова спираме”. Това заявил шефът на “Преса” Тошо Тошев в четвъртък сутринта на хората от екипа. Той не назовал името на ликвидатора на изданието, но на всички е ясно, че става дума за новия притежател на акциите Бисер Лазов. Лазов е бившият доверен човек на банкера Цветан Василев, който го предаде и свидетелства срещу него само дни след удара върху КТБ. “Тошо с пурата скоро няма да има нищо заради неуредени дългове. С Пеевски ще му вземем всичко”, хвалел се Лазов на шише водка в турския ресторант на бул. “Братя Бъкстон”, където се обсъждала стратегията за превземане на редакции и фирми, дължащи големи суми на дружества до Василев. Лазов и Пеевски имали предварителен план и за овладяването на самите фирми на Василев, чрез подставени лица.

За нула време Лазов се превърна в любимец на държавното обвинение, тъй като даваше показания, каквито са удобни на прокуратурата и кръга #Кой. Затова не е чудно, че Лазов и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов са виждани да отдъхват и купонясват заедно в хотел във Велинград, считан за собственост на Пеевски. Според юристи това е брутално погазване на всички принципи на правото, но очевидно на Лазов и Сарафов не им пука, пише “Фрог”.

Само преди месец “Обединени свободни медии” АД – дружеството, издател на “Преса” и “Тема”, се сдоби с нов собственик. Акционерите Тошо Тошев и Валери Запрянов прехвърлили акциите от капитала си на задлъжнялата строителна компания “Интегрирани пътни системи”. Дружеството купувач е свързано по много схеми и начини с Бисер Лазов, който няма хал хабер от медии, но затова пък е в отбора на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Сделката бе повече от съмнителна. “Интегрирани пътни системи” (ИПС) е свръхзадлъжняло – 13 млн са дължимите данъци, към фалиралата КТБ – почти 100 млн. лв., в Кюстендилския окръжен съд има искане за обявяване на дружеството във фалит. Така издателят се прехвърля от една задлъжняла група към друга, още по-затънала – ИПС, и след месеци и двете дружества могат да се окажат фалирали. Всичко това става пред очите на съотвените органи и прокуратурата, но никой не реагира.

“Нищо особено не се е случило, просто имаме нов собственик”, твърдеше тогава Тошо Тошев. Нещата обаче се оказаха по-лоши и от най-мрачните прогнози.

Още през м. декември 2014 г. стана ясно, че ще има фалити на издания от т.нар. “медийна империя” на семейството на Пеевски. Формално вестници, сайтове, телевизии и радиа се водят на някакви лица, но реалният собственик е семейството на депутата. Прогнозата ни се сбъдна, за съжаление. В тези издания работят добри професионалисти, но ръководствата са наясно, че Кой командва парада. Именно Кой сега изхвърля на улицата над 70 души – репортери, редактори, секретари, фоторепортери и пр.

През май Националната агенция за приходите наложи запор върху акциите, които “Интегрирани пътни системи” притежава в производителя на цигарени филтри и опаковки “Юрий Гагарин”, заради съмнение, че то няма да плати публично вземане за 13 млн. лв. Предварителна обезпечителна мярка бе наложена и на мажоритарния собственик в “Интегрирани пътни системи” – “Евробилд проект”. Същата фирма отново е свързана с Бисер Лазов.

Дружествата са счиани за близки до КТБ и нейния мажоритарен собственик Цветан Василев. Срещу тях данъчните предприемат активни действия с мотива, че има риск да не преведат дължими към бюджета плащания. За разлика от други подобни запори на НАП, в случая с “Интегрирани пътни системи” приходната агенция този път се позовава на ревизия и открита конкретна щета за бюджета.

На 4 февруари охранителната компания “Дар 02” иска несъстоятелност на “Интегрирани пътни системи”. После към делото се присъединява още един кредитор – “Еми” АД, а през юни го правят и синдиците на КТБ. Според доклада на парламентарната комисия за фалиралата банка дружеството има просрочени заеми за 88.5 млн. лв., което е 92% от целия дълг. На 5 февруари пък самото “Интегрирани пътни системи” иска от Софийския градски съд да обяви в несъстоятелност “ГАРБ аудиенс рисърч”.

Инфраструктурната компания беше финансирана от КТБ, но след затварянето на банката фирмата и дъщерните й компании преминаха в отбора на Делян Пеевски.

Още миналото лято бе публикувана информация, че три фирми, свързани с банкера Цветан Василев, които са сред едрите кредитополучатели от КТБ – “Сайга консулт”, “Булит 2007” и “БГ корпорейшън”, са отпуснали общо 34 млн. лв. към фирмите, които издават “24 часа”, “Труд”, “Преса”, “Тема”, “Струма”, сайта blitz.bg и т.н. Тези милиони всъщност Пеевски обявил пред издателите като неговото акционерно участие в тези медии. Затова фактически той определял политиката на изданията, кой да бъде очерен, кой похвален и пр.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране