07.04.2016 | 0:01
“ПроМаркет“ се разпозна в обвиненията на “тайния служител“ и ги опроверга
Веригата отрича служителката да е получила 14 лева за две седмици

Търговската верига “ПроМаркет“ се разпозна в изнесените преди ден разкрития за лоши условия на труд от внедрен от КТ “Подкрепа“ “таен служител“ и ги опроверга. Преди ден синдикатът изнесе твърдения за опита на тайния служител Дария Захариева, която се сблъскала с мизерно заплащане, глоби и лоша работна среда. Името на търговската верига обаче въобще не бе споменато.

От “ПроМаркет“ обаче са се разпознали и заявиха, че са направили проверка на изнесените данни и са проверили трудовото досие на служителката Дария Захариева. “За периода от 18 декември 2015 година до 14 март 2016г. г-жа Захариева е работила на трудов договор регистриран в НАП. Трудовото си възнаграждение за този период, тя е получавала единствено по банков път в размер на обща за периода сума 1409.77 лева бруто (с включени обезщетения и осигуровки). За целият период са отразени ползван болничен, възнаграждение за работа на официален празник и обезщетение по чл. 224 от Кодекса на труда.

“Данните за суми, с които разполагаме от трудовото досие на г-жа Захариева, се разминават с изнесените от нея факти пред медиите“, казват от веригата.

“Във връзка с това сме готови да ви предоставим при условията на Закона за защита на личните данни цялото трудово досие на г-жа Захариева, както и документи за получените плащания по трудовия й договор“, посочват от “ПроМаркет“.

“Относно условията на работа не смятаме, че сме въвлекли госпожа Захариева в заблуда или принуда, защото е сключила регистриран в НАП трудов договор и е получавала възнаграждения според сумите в договора“, допълват от веригата.

 “Считаме, че не е коректно да се цитират заплати публикувани в обява за работа като обещани, но неизплатени, без да се има предвид на какво ниво се е представил служителят на работното място, нито фактът, че споменатата заплата е стартова. Още повече, условията на работа зад касите, както и останалата част на магазините (топли витрини, зеленчуци и други) са видими при влизане във всеки един обект от веригата“, посочват още от “ПроМаркет“.

От компанията коментират, че години наред полагат неимоверни усилия, за да ограничат документирани със записи от охранителни камери кражби на стока в магазините и от несъвестни служители.

“След многократни откази от страна на прокуратура и полицията да се водят разследвания за тези кражби, сме оторизирали управителите да се справят с проблема във всеки обект според конкретните случаи. В тази връзка заставаме и зад усилията на управителя за разследване и доказване на кражбите от служители, защото тези кражби водят до големи загуби за веригата“, допълват от “ПроМаркет“.

Без да е споменавана в публикацията на Mediapoоl, веригата твърди, че “на 5 април вашата медия публикува статия с обвинения за нарушаване на трудовото законодателство в търговска верига “ПроМаркет“. И завършва писмото си с думите: “Ще сме благодарни, ако в бъдеще, преди да представите обвинения към нашата верига, потърсите и нашата позиция. Съзнаваме, че бързината е важна за всяка новина, но единствено обективността изгражда доверието“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране