03.12.2020 | 22:45
Пунта мара*: ГЕРБ искат нов недосегаем прокурор да разследва главния
Десислава Атанасова ще променя НПК и Закона за съдебната власт

Още една фигура на независим и недосегаем прокурор ще създават управляващите от ГЕРБ. Мотивите – за да може този прокурор да разследва главния прокурор.

Депутатите от мнозинството оповестиха новата си законодателна инициатива. Тя е свързана с промени в НПК и в Закона за съдебната власт, обясни Десислава Атанасова от ГЕРБ. Сред вносителите са и депутати от „Обединени патриоти“.

Предвижда се процедурата по избора на този специален прокурор да започне до 3 месеца след влизането в сила на промените, а право на предложение ще имат минимум шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС. Самият избор пък ще са прави от Пленума на органа на съдебните кадровици. От ГЕРБ уверяват още, че в закона ще бъдат заложени редица специални критерии за заемането на тази длъжност.

Красимир Ципов пък обясни по какво тази идея за промени в закона е по-различна от тази, оповестена от Министерски съвет в края на миналата година. Първата е тази, че новата правна фигура ще се избира от Пленума, а не Прокурорската колегия, а втората, че евентуалните дела срещу главния прокурор ще бъдат подсъдни на Специализирания наказателен съд. „По този начин смятам, че ще отговорим на всички препоръки, които получихме от Европейската комисия и Венецианската комисия, както и ще се съобразим с тълкувателното решение на Конституционния съд“, обясни Ципов, цитиран от БГНЕС.

*Мост над морето

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране