11.01.2015 | 17:30
Пускат патрулки с камери и микрофони от 20 януари
През миналата година в страната са загинали 658 човека при пътни произшествия

Сто и двайсет полицейски автомобила ще бъдат снабдени с камери до два месеца, съобщи министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. В София ще работят 15 от тях. Целта е да бъдат записвани всички проверки за нарушения на движението по пътищата.

Патрулите ще бъдат снабдени с по три камери и по два безжични микрофона. Записът от проверката ще се съхранява до 30 дни, а достъп до него ще имат само специално оторизирани служители на МВР, за да се избегне манипулацията му от патрулиращите екипи.

Ще бъде въведена и система, която позволява следенето на екипите в реално време чрез видеонаблюдение от контролиращ орган. Автомобилите ще бъдат снабдени и с паник бутон, който позволяват на екипа да сигнализира на колегите си при възникнала ситуация. Към момента с подобна техника работят 20 автомобила в страната.

Министър Вучков коментира, че нововъведената система за пътен контрол показва положителни резултати и няма да отстъпи от позицията си, че проверки на пътната безопасност трябва да се извършват само в условията на видеозаснемане.

През миналата година в страната са загинали 658 човека при пътни произшествия, съобщиха от МВР. Ранените са били 8631. Тежките катастрофи са били 7100. Основната причина за произшествията е несъобразената скорост и затова 50 процента от дейността на пътните полицаи трябва да е насочена към контрола на скоростта, посочиха от министерството.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране