16.03.2015 | 19:39
Пуснаха водата в Кърджали, но тя не става за пиене
Повече от 24 часа хиляди хора в областта нямаха вода заради прекъснат водопровод от свлачище

Снегът взе още три жертви. 80-годишен мъж и синът му бяха открити мъртви край село близо до Кюстендил. Подобно на тях от измръзване е починала още една жена в областта.

В Кърджали хиляди домакинства останаха без вода, заради прекъснат водопровод от свлачище. В крайна сметка всички институции в региона впрегнаха сили, зад а могат над 50 000 души в региона отново да имат вода.

Часове след като стана ясно, че вода скоро няма да има в болниците, детските градини и социалните заведения в Кърджали и околните села са доставени над 2 000 литра бутилирана вода.  За децата в детските градини днешният ден не беше с нищо по-различен от всеки друг, но това не важеше за персонала, който вече неведнъж е преживявал безводие.  „Да поддържаш приборите е много трудно”, призна готвачката Невена Стоева пред Нова тв.

Хората в Кърджали и Момчилград обаче вече могат да си отдъхнат.  „Теренът беше труднодостъпен, но успяхме за 24 часа да възстановим аварията”, призна директорът на ВиК – Кърджали  Славчо Славков.  Въпреки, че вода в Кърджалийско вече има, тя не може да се пие, тъй като в следващите 24 часа предстои дезинфекция, така че хората ще продължат да пълнят вода от обществените чешми. Все пак опасността от свлачища в региона остава, така че нови аварии не са изключени.

На място в Кърджали пристигна и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя обяви, че 16 от 28-те области в страната за готови да кандидатстват за нови водопроводи по Оперативна програма „Околна среда”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране