24.06.2016 | 22:40
Путин нападна Камерън, обвини го в “ниска политическа култура”
Той направи некоректен опит да повлияе на общественото мнение, каза руският президент

Думите на премиера Дейвид Камерън, че “Путин ще е доволен” от излизането на Великобритания от ЕС, са некоректен опит да повлияе на британското обществено мнение. Такъв коментар даде президентът на Русия Владимир Путин по повод резултата от референдума на Великобритания за напускане на Европейския съюз.
Дори това не помогна да се стигне до резултата, който желаеха авторите на подобни твърдения, подчерта Путин в края на посещението си в Ташкент, цитиран от ТАСС.

По думите му след гласуването никой няма право да говори за някаква позиция на Русия. „Това е просто проява на ниска политическа култура”, добави руският президент. Той посочи, че Русия никога не се е намесвала и никога не е правила изявления по отношение на референдума за Брекзита.

“От моя гледна точка се държахме много коректно, внимателно следяхме какво се случва, но по никакъв начин не сме влияли на този процес и дори не сме опитвали да го направим”, заяви Путин. Той подчерта, че изявленията на Камерън са напълно неоснователни.

Резултатът от референдума за Брекзита отразява недоволството на британските поданици, добави Путин. “Никой не иска да храни и субсидира по-слаби икономики, да издържа други държави и цели народи”, заяви руският президент. “Хората явно са недоволни и от решаването на въпросите в областта на сигурността, които днес се изостриха рязко на фона на мощни миграционни процеси”, добави той. “Хората искат да са по-независими”, смята Путин.

Брекзитът ще има последствия както за Великобритания, така и за Европа и Русия, увери руският президент. Неизбежните последствия ще бъдат и със знак плюс, и със знак минус. “Пазарите разбира се ще отбележат спад, те вече отбелязаха спад, но без съмнение в средносрочна перспектива всичко ще се възстанови”, увери Путин.

“Дали плюсовете или минусите ще са повече, ще покаже практиката”, добави руският президент. Според него организирането на референдума и последвалите резултати се дължат на самоувереността на британските лидери и повърхностното им отношение към вземането на съдбоносни решения.

Решението на Великобритания за излизане от ЕС няма да повлияе на политиката на ЕС за санкции срещу Русия, заяви Путин пред медиите. Той увери, че е готов за диалог с ЕС, но ключът към решаването на проблема със санкциите е в Украйна, която трябва да изпълни ангажиментите си според мирното споразумение от Минск, предаде Ройтерс.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране