10.07.2023 | 16:23
Путин се видял с Пригожин 5 дни след метежа
На срещата обсъждали "трудоустрояването" на бойците от "Вагнер"

Кремъл потвърди, че руският президент Владимир Путин се е срещнал със собственика на частната военна компания “Вагнер” Евгений Пригожин пет дни след въоръжения метеж.

“Путин се срещна с Пригожин в Кремъл на 29 юни. Срещата продължи около три часа, на нея присъстваха и командири на отряди на ЧВК, общо 35 души,” заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА “Новости”.

Според Песков президентът е дал своята оценка на случилото се и е предложил на представителите на “Вагнер” варианти за работа.

„Самите командири представиха своята версия за случилото се. Те подчертаха, че са верни поддръжници и войници на държавния глава и върховния главнокомандващ, а също така казаха, че са готови да продължат да се бият за родината. Това е всичко, което можем да кажем за тази среща“, каза Песков.

Интересен детайл е, че в деня на срещата журналисти попитаха Песков къде е Пригожин, на което той отговори, че не знае и че Кремъл не следи за придвижването на собственика на “Вагнер”.

По време на метежа президентът Путин направи официално обръщение към руснаците, в което обвини “Вагнер” и Пригожин в държавна измяна и обеща жестоки наказания. Вечерта на 24 юни беларуският президент Александър Лукашенко обяви, че по заръка на Путин е успял да се договори с Пригожин за прекратяване на похода на вагнеровци към Москва. По-късно Песков каза, че всички обвинения срещу Пригожин ще бъдат свалени, а той ще се оттегли в Беларус. На 26 юни Путин се обърна към наемниците от “Вагнер” с предложение за амнистия, ако сключат договор с Министерството на отбраната, оттеглят се в Беларус или престанат да воюват.

По време на метежа вагнеровци свалиха 7 руски вертолета и самолета, при което загинаха поне 13 души. Загиналите бяха обявени от Путин за герои, но очевидно убийците ще останат ненаказани. Путин не се е срещал и с роднините на загиналите.

На 27 юни Путин призна, че “Вагнер” е изцяло финансирана от държавата, като само за година са отделени над 86 млрд. рубли, а за компенсации при смърт или ранение – 110 млрд. рубли.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране