14.06.2019 | 0:01
Путин уволни двама генерали заради случая с Голунов
Двамата изфабрикували дело срещу журналиста Иван Голунов

Руският президент Владимир Путин подписа указ за уволнението на генералите от полицията Андрей Пучков и Юрий Девяткин, съобщиха от Кремъл.  По-рано руският министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев изпрати на държавния глава предложение за уволнението на Пучков и Девяткин. Причина за това стана ситуацията около наказателното дело срещу журналиста от сайта „Медуза“ Иван Голунов.

Във вторник Колоколцев съобщи, че наказателното разследване срещу Голунов е прекратено, „защото не бе доказано участието му в извършване на престъпление“. Самият журналист бе освободен от домашен арест.
Материалите на вътрешното разследване от отдела за вътрешна сигурност на руското МВР бяха изпратени в Следствения комитет на Русия за преценка за правомерността на действията на полицейските служители, взели участие в ареста на Голунов. Те са отстранени от служба, каза министърът.

Иван Голунов бе задържан в центъра на Москва на 6 юни. Както заяви полицията, по време на претърсването са открили мефедрон, а по време на претърсването на апартамента – кокаин. От главното управление на МВР съобщиха, че журналистът се проверява за участие в група, която продава наркотици в Москва и Московска област.

Наред със съобщението за задържането на журналиста, Министерството на вътрешните работи публикува снимки, за които се твърди, че са направена в апартамента му. Но по-късно се оказа, че Голунов е свързан само с една от тях, а останалите се отнасят до разследването на случая с продажбата на наркотици. От полицията обясниха объркването с грешка на служител и започват служебна проверка по този въпрос.

Разследването поиска арест на Голунов, но съдът го изпрати под домашен арест. Самият журналист настоява, че наркотиците са му били подхвърлени. Проверката установи, че торбичките с наркотици съдържат ДНК на няколко души, но според адвоката на Голунов върху тях не са открити отпечатъците на журналиста. В допълнение и тестът за наркотици на Голунов се оказа отрицателен.

Случаят предизвика голям обществен протест. След необичайния шум, който се надигна покрай Голунов, със случая се захвана дузина висши чиновници от различни ведомства

На единадесети юни от журналиста бяха свалени всички обвинения във връзка с невъзможността да бъде доказано участието му в сделки с наркотици и той беше освободен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране