06.01.2021 | 12:30
Радев: Безочие е Борисов да говори за отлагане на изборите. Той и Пеевски са ортаци и в бизнеса, и в политиката
Бойко Борисов е довереното лице на Ердоган в България

Разправиите между управляващите и президента за предстоящите парламентарни избори се задълбочават. След като от ГЕРБ няколко пъти възроптаха публично, че краят на март е твърде рано за провеждането на вота и Радев да мисли за промяна на решението си, а премиерът го заподозря, че „иска да отмени изборите“, в сряда Борисов отсече: „От тук насетне – 28 март е определена като дата за избори и се предполага, че когато веднъж е казана, трябва да се отстоява от тези, които са казали – съответно президентът Радев“.

По-рано и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също се включи в атаката на управляващите срещу президента.  „Нека президентът излезе и да каже защо иска да промени датата на изборите, след като предварително беше обявил тази дата, и на кого не отърва тази дата”, каза Караянчева пред журналисти в Кърджали в сряда сутринта. Шефът на парламента е в града по повод освещаването на бойните знамена за Богоявление.

Нападките на управляващите идват след започналите при държавния глава Румен Радев консултации за необходимите мерки за изборите, които трябва да се вземат предвид коронакризата. Първите срещи на Радев, които бяха с представители на здравните власти, се проведоха във вторник. Същия ден премиерът Бойко Борисов го обвини, че се опитва да смени датата на изборите, която президентът първоначално беше обявил – 28 март.

Малко по-късно държавният глава отвърна на удара. „Половин година хиляди българи протестираха за предсрочни и честни избори. Министър-председателят се криеше и протакаше, за да може той да организира изборите. Сега говори, че някой друг искал да ги отлага. Това е безочие. Явно шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на консултациите“, заяви Радев. И изтъкна, че разговорите, които провежда, не засягат датата на изборите, а начинът на тяхното провеждане, който в крайна сметка ще се определи от Министерския съвет и парламентарното мнозинство. Държавният глава обеща, че ще указът му, в който ще бъде определена датата, ще излезе до края на януари.

Президентът реагира рязко на журналистически въпроси за заявката на ДПС, че няма да го подкрепи на следващите президентски избори. „Това не ме учудва. Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори. Те са ортаци в бизнеса и политиката. Още повече, че г-н Борисов е довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави конференцията на ДПС“, посочи Радев. А за електората на движението каза само: „Избирателите на ДПС са свободни български граждани и преценяват сами.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране