04.05.2021 | 9:36
Радев насрочи за 5 май консултациите с партиите за състава на ЦИК
ГЕРБ обяви на брифинг, че са научили от медиите за обсъждането

Президентът Румен Радев ще проведе на 5 май консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия. Покани за това бяха изпратени до парламентарните групи в 45-ото Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Публичното изслушване на предложенията, направени от парламентарно представените партии и коалиции, ще започне от 14.00 часа на “Дондуков” 2 и ще се излъчва в реално време на интернет-страницата на президентската институция.

Със свой указ в понеделник държавният глава утвърди правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на ЦИК. Според тях в новата ЦИК ГЕРБ-СДС ще има 4 места, ИТН и БСП по 3, “Демократична България” и ДПС по 2, а “Изправи се! Мутри вън” – 1.

В последните дни президентът Радев бе критикуван от правителството в оставка, че той ще получи права над ЦИК, която трябва да проведе през есента предстоящите президентски избори.

„И преди, и сега, президентът не избира, а назначава с указ членовете на ЦИК, посочени от Народното събрание. Като президент не мога да избера когото и да било за член на ЦИК. Това е отговорност на парламентарните групи, които номинират и председателя, и заместниците и секретаря на ЦИК. Разликата е в обществените консултации. По новия закон те ще се провеждат не в Народното събрание, а в президентската институция. Така беше по закон и до 2014 г. Няма никаква драма, а просто евтини спекулации“, коментира на 1 май Румен Радев.

В късния следобед на втория ден на Великден, на втора пресконференция от ГЕРБ заявиха, че научават за тези консултации от медиите.

„Ние не знаем нито на какви критерии трябва да отговарят кандидатите за ЦИК, които президентът ще назначава, не знаем какво се очаква от тях, нямаме информация и всичко това се случва два месеца преди изборите“, посочи Тома Биков. Той добави, че ако ГЕРБ бяха направили „такъв погром преди предишните парламентарни избори, вие журналистите щяхте да ни унищожите“.

„В момента виждаме една фалшификация и опит цялото изборно законодателство да бъде приложено така, че да спечелят определени политически сили от кръга на Радев и всичко това се прави с цел той да спечели втори мандат за президент. Цената на това може да е провал на изборния и демократичен процес в България и страната може да влезе от политическа криза в конституционна. Целият Изборен кодекс, който бе направен, предразполага точно към това“, каза още Биков.

На същия 5-и март БСП ще върне връчения ѝ мандат за сътавяне на правителство, обявиха преди дни от партията.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране