07.06.2019 | 20:39
Радев спори с Путин за суверенитета на България
Според руския президент, загубените инвестиции в „Южен поток“ представляват цената за евроинтеграцията, която плащаме

България е загубила от спирането на проекта „Южен поток“, това не е било суверенно решение на страната ни, а загубените инвестиции в „Южен поток“ представляват цената за евроинтеграцията, която България плаща. Това е заявил руският президент Владимир Путин в в рамките на дискусията на Петербургския международен икономически форум, съобщиха от прессекретариата на президента Румен Радев.

В отговор Радев е заявил, че не може да се съгласи с твърдението, че суверенитетът на България е бил ограничен. „Южен поток“ не беше проект само на България, а европейски проект и решението е било общо, е казал държавният глава.

„България има дългосрочно сътрудничество с Русия в областта на енергетиката, което има стратегически измерения. Наблюдаваме дълбоки промени в енергийната и в частност в газопреносната инфраструктура и в резултат на тях България развива потенциал за бъдеща дистрибуция на природен газ към Югоизточна и Централна Европа“, е заявил Радев. В процес на развитие са общите енергийни  политики на ЕС, на който България е член и страната ни работи за изпълнение на заложените в тях цели – диверсификация и конкурентоспособност, е заявил той. Тези промени създават по-добри възможности за разширяване на присъствието  и на Русия на газовите пазари в Югоизточна и Централна Европа. „Всичко това налага да си отговорим на въпроса как в новите условия можем да продължим нашето стратегическо сътрудничество с Русия“, е коментирал Румен Радев.

Българският държавен глава отново е подчертал, че страната ни очаква да трансформира отношенията си с Русия в областта на енергетиката, в които ценовата политика е съществен елемент. Президентът Путин е заявил от своя страна, че цената на природния газ е обвързана с цената на нефта и е определил това като „справедлива цена“.

В рамките на дискусията на въпрос за ефекта от наложените на Русия санкции са отговорили президентът Румен Радев и министър-председателят на Словакия Петер Пелегрини. Българският държавен глава е посочил, че санкциите са метод с икономически средства да се променят политически позиции. От такива решения страда бизнесът, а те засягат освен страната, на която са наложени и страните които ги налагат. Често пъти санкциите не са ефективно решение, засягат широки слоеве на населението и създават негативен ефект срещу подобна политика. „България има негативен опит със санкциите срещу бивша Югославия, в резултат на които се появи черен пазар и организирана престъпност“, е припомнил още президентът Румен Радев.

„Устойчивото развитие не може да бъде изчерпано само с комплекса от амбициозни икономически, социални и екологични цели, разработени в Програма 2030 на ООН и залегнали в основните политики на Европейския Съюз. Преодоляването на предизвикателствата изисква всеобхватен подход, обединяващ широк спектър от инструменти – от политически до културни“, посочи по-рано президентът Румен Радев в изказването си на международния икономически форум в Санкт Петербург, предаде БНР.

Необходим е глобален консенсус срещу корупцията, която е придобила трансграничен обхват, подчерта президентът. Според него международно разбирателство е нужно срещу прането на пари и укриването на доходи и данъци, както и за ограничаването на офшорните зони. „Убеден съм, че тези проблеми са добре познати на всички политически лидери и тук е необходима единна воля“, каза президентът. Във втория ден от посещението си в Русия президентът Румен Радев участва в Международния икономически форум в Санкт Петербург.

След като вчера българският президент обсъди с руския си колега сътрудничеството между София и Москва в енергийната област, днес Румен Радев и Владимир Путин се включиха в обща дискусия в президентския панел в Международния икономически форум в Санкт Петербург. „Благодарих на президента Путин за поканата български президент, което се случва за първи път, да вземе участие във високия панел на един от най-авторитетните икономически форуми в света“, коментира Радев.

В дискусията участва и китайският президент Си Дзинпин, който подчерта, че страната му няма да развива икономиката си в ущърб на природата. До края на годината Пекин има намерение да създаде 11 милиона нови работни места.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране