24.08.2019 | 17:27
Радев: Управлението на Борисов закотви България на дъното на Европа
Президентът брани генерал Деси от премиера, който намекна, че тя стои зад интригите, довели до оставката на шефа на НСО

„Шипка не е мястото да коментирам интригите на министър-председателя, защото тук възкръсва България, която неговото управление закотви на дъното на Европа“ , каза президентът Румен Радев на връх Шипка пред журналисти, след като участва в тържественото отбелязване на 142 години от шипченските боеве.

Думите на Радев са по повод изказването отпреди ден на премиера Бойко Борисов, че освобождаването на началника на НСО ген. Данчо Дяков вероятно е заради „огромните скандали в президентската институция“. “Скандалите са в правителството, те са много и унищожителни“, каза президнетът в отговор на премиера.

Тази седмица се разбра, че Румен Радев сменя началника на НСО. Това стана след серия от скандали, в които беше замесено и името на съпругата му Десислава Радева. Генерал – майор Данчо Дяков зае поста през март 2018 година. Той беше първо съветник по военната сигурност на президента Румен Радев, а след това одобрен за началник на Национална служба за охрана.

Назначаването на Пламен Георгиев за консул е отговорност на Борисов

На въпрос дали ще иска консултации за назначаването на новия началник на КПКОНПИ, след като досегашният беше изпратен на дипломатическа служба, Румен Радев напомни, че назначението на Пламен Георгиев за консул е изцяло решение и отговорност на премиера.

„Него трябва да питате какви са вътрешнополитическите и личните мотиви и как те кореспондират с интересите на българската дипломация и на българите зад граница, както и кое налага на министър-председателя да крие толкова далеч г-н Георгиев“, каза още държавният глава.

За десетина дни Пламен Георгиев смени три поста. В края на юли оставката му като шеф на КПКОНПИ бе приета от парламента, а няколко дни по-късно Висшият съдебен съвет (ВСС) го възстанови на поста. Четири дни по-късно правителството го назначи за генерален консул във Валенсия. Външно министерство мотивира назначението с това, че той знаел испански и работел добре с правоохранителните органи в Испания.

Георгиев обаче се оказа с начално ниво на познания по испански език. Според автобиографията на бившия шеф на антикорупционната комисия, депозирана в парламента през февруари 2018 г,, той владее испански на ниво А2, което предполага съвсем базисни умения.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Закотвянето на дъното е производно на управлението на страната и дейноста и характеристиката на населението и. От една страна имаш управляващи и част от тях си имат собствена цел, не на държавата и не на целите на държавата.След това има партии и групи спиращи по всякъкъв начин реформи- и това е основно свързано са пари.Има ли реформи не написани на вестник но реални то ще има промени към по добро. Особенно в здравеопазването където има лекари и управители измамници но никой не е осъден за измама нито му са отнети правата да работи като доктор или същата професия.А това е навсякъде.Този нает да пази си краде от това което пази.Този който подпис разрешава изразходването на средства прави схеми и част от парите отиват в неговатра сметка.Като се наемат разбойници но наши разбойници на работа такъв е и резултата. Но такава е психиката и на много от другите партии, както и народа.Смята че си го сложил тМ на работа за доходите или парите на държавата да стганат негови.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране