26.06.2024 | 10:53
Радев за Северна Македония: Днес маските паднаха
Президентът очаква правителството да реагира на изявленията на новия македонския премиер Мицкоски

Днес маските окончателно паднаха и новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа на тази страна е да признае самото съществуване на думите „българин“ и „българско“ в Република Северна Македония. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос за „враждебната реторика от Скопие през последните дни“. Той добави, че това е политика, насочена директно срещу европейските принципи и решения, взети с консенсус от всички държави членки, срещу поетите международни ангажименти, „но най-вече срещу собствените ѝ граждани, които ясно заявиха амбициите си за европейското развитие на страната“.

Министерството на външните работи на България вече излезе с позиция, в която определи като неприемливо заявеното намерение на Република Северна Македония да не се придържа към поетите от нея международни ангажименти и подписани споразумения. Позицията бе във връзка с изявленията на министър-председателя на Република Северна Македония Християн Мицкоски.

„Вече стана пределно ясно защо през пролетта на 2021 г., като представител на България в Съвета на Европейския съюз, аз преместих фокуса на европейските институции и лидери от защитата на нашата история, култура и език и към защитата на правата на българите в Република Северна Македония“, коментира още Радев. Стана ясно защо издигнах още тогава идеята за тяхното вписване в конституцията на страната като важно задължително, предварително условие за започване на преговори за членство, посочи той и подчерта, че е отстоявал тази кауза до преговорната рамка.

Затова очаквам незабавни, коректни действия както от българското правителство, така и от европейските институции за отстояване на европейските принципи и норми в процеса на разширяване; за гарантиране на необратимост и устойчивост в утвърждаването на принципите на демокрацията и основните критерии в спазването на човешките права, коментира още държавният глава. И ако Европейският съюз не се ангажира с европейската перспектива на Балканите, но базирана на ясни принципи, норми и ценности, то рано или късно Балканите ще изправят Европа пред балканизация, заяви Радев.

По-рано днес президентът участва във форума за зелена трансформация „Green Transition Forum 4.0 – Новите перспективи пред Централна и Източна Европа“. Събитието бе открито тази сутрин в „София Ивент Център“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране