20.03.2020 | 14:38
Радослав Гайдарски: Циганите разпространяват заразата в София!
Българският народ е здрав и ще се справи с пандемията COVID-19, ако спазва наложените предпазни мерки, убеден е бившият здравен министър

Бившият здравен министър Проф. Радослав Гайдарски, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Какво е здравословното състояние на нацията ни? Коронавирусът ли е това, което ще „тръшне“ балканският ни застаряващ народ? Отговор на този въпрос ще търсим в днешния ни събеседник – бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски. Здравейте, г-н Гайдарски.

Радослав Гайдарски: Здравейте.

Водещ: Освен бивш министър на здравеопазването вие сте и лекар, можете ли да обобщите здравословното състояние на българина към днешна дата, като изключим пандемията от коронавирус?

Радослав Гайдарски: Здравословното състояние на българина в момента си е добре. Не можем да кажем, че е болен от коронавирус, защото това е пандемия, която се яви от друго място, засегна и нас и, разбира се, като всички държави и ние вземаме мерки и правим усилия да намалим влиянието на тази пандемия върху нашите хора.

Водещ: При статистиката, която имаме към момента за България и Европа, ако се направи паралел – какъв извод можем да направим за развитието на епидемията у нас?

Радослав Гайдарски: За сега, от страните, които са в Европейския съюз (ЕС), ние сме най-добре, като имате предвид, че някои от страните имат вече над 1000 и 2000 доказано заразени. Така че, този път, за разлика от други случаи, когато ние сме винаги или на опашката, или начело, ако е нещо лошо, този път смет добре.

Водещ: Бихте ли могли приблизително да кажете кога очакваме пандемията да премине, и от какво зависи това?

Радослав Гайдарски: Пандемията зависи от усилията, които се полагат от всички държави в ЕС. Колкото по-бързо бъдат изолирани носителите на COVID-19, толкова по-бързо пандемията ще премине, защото да ви кажа честно, пътувах от София до Видин и не ми направи добро впечатление положението, в което видях някои хора. На няколко места видях групички, и те са все от малцинствата в състав от 9 човека, от 10, даже на едно място видях една възрастна жена с още няколко момичета не по-малко от 10, дори с колички и си вървят, смеят се, прескачат се един друг, закачат се и това не е добро. Ако не се направи нещо, да се вземат по-крути мерки още, може би – пандемията трябва да мине бързо. Колкото повече спазваме правилата, които непрекъснато се повтарят по телевизия и във вестници, по радиа и т.н., толкова по-бързо ще премине пандемията. Тоест, зависи от хората, от нас.

Водещ: Споменахте, ромското население у нас, предполага се, че те до голяма степен разпространяват заразата, но как точно може да ограничим това?

Радослав Гайдарски: Ами, ето казвам ви – днес това го видях, не става въпрос човек да бъде расист, защото аз имам страшно много приятели от този етнос, но днес видях това и ми направи много неприятно впечатление. Даже, аз мислих да спра и да ги питам – как така се движат, поне 10 или 12 бяха, не можах да ги преброя точно, но преминах, защото нямаше никой друг. Можеше да стане голям скандал, те са скандалджии обикновено, но исках да ги питам – не знаят ли, защо се движат в такава голяма група?

Водещ: Да, по-добре да не рискувате. Правилни ли са според вас взетите мерки срещу разпространението на коронавируса и ще доведат ли те до желания резултат?

Радослав Гайдарски: Мисля, че мерките, които се взеха са правилни, макар и неразбрани от много хора. Но мисля, че трябваше да се до обясни, че този вирус не е най-злокачествения, но той има една особеност, че бавно се разпространява, един болен може да бъде носител и 3-4-5 дни, вие видяхте, че лекарите вдигнаха карантината до 20 дни и той може да зарази през това време много народ. Докато при обикновения грип днес ви среща един, заразява ви, утре вие започвате да кашляте и същото може да се случи на мен и на всеки друг. А тук, голямата опасност е от това, че той има доста продължителен инкубационен период и се проявява в доста късен стадии и може през това време носителя да не знае, че той е болен и да зарази много хора. Ето това е голямата опасност от този вирус.

Водещ: А бихте ли предложили по-ефикасни мерки и решения?

Радослав Гайдарски: Аз мисля, че мерките, които бяха предложени са достатъчни, сериозни, добре са премислени и няма смисъл да се правят още, защото по едно време се говореше едва ли не да бъде обявено военно положение, което вече ще бъде прекрачване на прага на целостта. Защото не може при една такава пандемия да се въвежда военно положение, но вие виждате, че при нас такова нещо не се случи.

Водещ: Има европейски практики, в които хора, които не са доказано болни с коронавирус се изолират в лазарети – това решение, работещо ли е според вас?

Радослав Гайдарски: Не, това не е правилно.

Водещ: Защо?

Радослав Гайдарски: Не е правилно. Как така хора, които не са болни и нямат никакви симптоми ще бъдат изолирани в лазарети, това е неправилно. Мисля, че при нас това го няма, там където са взети такива мерки – не знам защо са го направили. Не е правилно. Щом човекът е здрав, той може да си стои вкъщи и въпросът е да бъде карантиниран, тоест, да няма досег с близките си, да няма досег със съседи, приятели, за да не зарази и други. Достатъчно е. Иначе, вкарвайки ги в лазарети, вече ние обричаме и докторите.

Водещ: Дори, и когато тези хора са били контактни със заразени?

Радослав Гайдарски: Той като е контактен, но е здрав, по-добре да си бъде вкъщи. При положение, обаче, че спазва елементарни изисквания за предпазване на близките си, и на самия него.

Водещ: Не искам да сме песимисти, но трябва да видим и най-лошия вариант – ако извънредното положение бъде удължено и броят на заразените стигне до стотици, ще могат ли да се справят родните медици и има ли достатъчно хора в бранша?

Радослав Гайдарски: Не, аз мисля, че няма да се стигне до такива цифри, каквито наблюдаваме и чуваме за другите страни. Това е, защото ние взехме много крути мерки още в самото начало. Вие виждате в Банско. Там ми се струва, че се преиграва, защото не може хора, които изобщо не са имали досег с хора, които са носители на коронавируса да стоят 14 дни карантинирани и то няма къде да отидат. И изобщо, там нещо не ми е ясно, стана голяма мъгла там. Пуснаха чужденците да си отидат, а българите, например, един човек от Разлог, който се намира само на 2 км. или 3 км. от Банско не може да си отиде вкъщи да гледа децата си. Абсурдно. Така че, при нас мерките са доста сериозни.

Водещ: Можем ли да обобщим, че българския народ е здрав и ще се изправи стига да спазва наложените мерки?

Радослав Гайдарски: Да, аз мисля, че българския народ в момента е здрав, и че тези хора починаха, до колкото разбрах още един е починал, но това бяха хора, които са над 80 г., те можеха, между другото да не плашим хората , които са над 80 г., Ако човек е здрав, може да бъде и на 80, и на 90 – имунната му система е запазена. Тези хора, които починаха са с намален имунитет, оперирани, особено рискови са тези, които са с ракови заболявания, при които се провежда така наречената химиотерапия, където имунната система претърпява много тежък срив. При среща с коронавируса на такъв болен, естествено е, че опасността за живота му е голяма. Много добре беше казала вирусоложката от Милано, тя казва: „Не се умира от коронавирус, а се умира с коронавирус.“ Без имунитет човек не може да живее – това е.

Водещ: Успокоихте голяма част от възрастните слушатели.

Радослав Гайдарски: Много хора се плашат. Има хора на 80 г., които са съвсем здрави. Онази вечер, не знам дали сте гледали по една от телевизиите, излъчваха 82 годишна жена, която е капитан на отбор в Русия по хокей на лед.
По принцип се смята, че имунитета пада при по-възрастните, но това не значи, че като е на 80 год. непременно трябва да умре. Има си хора, които си живеят и 80, и 90, и 100 и т.н. Нека да не плашим хората!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране