27.01.2015 | 15:00
Райфъла пробвал да избяга през тераса, но паднал в капана на ченгетата
Атанас Червенков поръчал 7 палежа и убийство

Задържаният вчера пловдивски бизнесмен Атанас Червенков – Райфъла е поръчител на седем палежа на автомобили и един опит за убийство, останал неосъществен не по воля на извършителите. Това съобщи на брифинг днес главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заедно с окръжния прокурор Румен Попов и директора на Регионалната дирекция на МВР Пламен Узунов.

Атанас Червенков бе обявен за общодържавно издирване, но бе задържан доста бързо в дома на свои близки роднини. Направил е опит да избяга през терасата от първия етаж, но не успял.

Червенков стои зад нападението над собственика на медицински център „Хипоталамус“ Аргир Гяуров от преди година. Тогава лекарят бе нападнат и намушкан девет пъти в гърба. Убийството му е поръчано от Червенков заради конкуренцията в бизнеса му – Райфъла е собственик на частна Неотложна помощ в града. Убийството не успя, Гяуров се възстанови. За наполовина свършената работа изпълнителите са получили 10 000 лева, половината от обещаната сума.

На 22 януари тази година изгоряха два автомобила на Антони Йорданов, бивш депутат от ГЕРБ. Преди година някой подпали други негови два автомобила пак пред дома му. И зад двата палежа стои отново Червенков, стана ясно днес.

Изпълнителите, които са в ареста, четирима свързани пряко с тези палежи и още един, свързан косвено, бяха описани от окръжния прокурор Румен Попов като „много ниско ниво престъпници“. Става дума за съвсем млади хора без криминални досиета, които са извършвали поръчките за някой лев. Впрочем за палеж на автомобил Червенков е плащал 3-4 000 лева. Неуспешният опит за убийство също се дължи на неопитността им, смята окръжният прокурор.

Освен четирите луксозни коли на Антони Йорданов, Червенков е поръчал още два палежа. Единият е на линейка от медицинския център на намушкания Гяуров, а другият – колата на секретарката му и бивша приятелка Павлина Хараланова. Преди година самият Червенков вдигна доста шум, когато опитаха да отвлекат Хараланова, като твърдеше по медиите, че опитът за посегателство всъщност е срещу неговото семейство. В столични телевизионни студия той призоваваше да спасят децата му и лансира тезата, че обект на отвличането всъщност е била жена му, а нападателите се объркали. Впрочем тримата извършители на този опит за отвличане вече имат присъда, а сега става ясно, че заради лични отношения Червенков е поръчал да подпалят колата на Хараланова. Покрай поръчаните за палеж коли пък са изгорели още три на съвсем случайни хора.

Що се отнася до убийството на Димитър Стоянов – Лудия, извършено на 14 януари тази година в Пловдив, главният секретар отказа да даде информация, въпреки че на брифинг в София беше заявил, че всичко по него е ясно. В Пловдив той се позова на следствена тайна и обеща разкрития, когато бъдат събрани всички доказателства.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране