14.10.2020 | 23:53
Рашидов определи Караянчева като връх на демокрацията и прати БСП да ходят пеша
Социалистите да "отзоват" Елена Йончева от Европейския парламент, призова той

Цвета Караянчева била „един от най-демократичните председатели“ на парламента и няма защо да подава оставка, а БСП трябвало „да отзове“ Елена Йончева от Европейския парламент (ЕП) заради „лъжите и клеветите, с които омърси България“. Такава теза разви депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов, съобщиха от самата комисия, цитирани от „Фокус“.

В сряда социалистите и ДПС внесоха искане за оставката на Караянчева, като мотивите им са непознаване на конституцията, уронване на престижа на парламента.

„Познавам я от изборите в Кърджали през 2009 г. до днес, когато тя е един от най-демократичните председатели на Народното събрание – може би БСП иска отстраняването ѝ, защото за опозицията всичко добро трябва да бъде отстранено“, каза той по адрес на Караянчева под чието ръководство достъпът на журналисти до депутатите в парламента бе спрян.

„Ако от опозицията са решили да „яхнат“ мантрата „Ходи пеша“, то тази реплика е казана на партийно събиране и не е отправена към обществото, а към БСП и към всичко, което се нарича опозиция, която се присламчва към бесилките и ковчезите на протестите, която малтретира майки с деца, замерва българските полицаи с камъни, яйца и павета, която гаси тока в метрото и хвърля в неведение и стрес столичани… А то всъщност дали има нещо, което БСП е направила за нашата държава, или са само претенции и празнословие? БСП има най-малко право да говори за метрото, което е било и е ангажимент и воля на управляващата партия. Такива хора г-жа Караянчева съвсем основателно подканва да вървят без метро“, каза Рашидов, правейки анализ на думите на Караянчева, които предизвикаха остри критики и повдигна въпроса дали един председател на парламента трябва да говори по този начин, дори и на партийна сбирка.

След тази похвала за Караянчева Рашидов директно прехвърли темата към евродепутатката от социалистите Елена Йончева, която трябвало да напусне Европейския парламент не само заради „клеветите“, но и заради „взетите пари от КТБ, което беше явна кражба на парите на вложителите като мен“. По думите му „хора като Елена Йончева и Радан Кънев, чиито амбиции са свързани само с личните им интереси, нямат място в Брюксел“. Очевидно повод за нападките на Рашидов е това, че именно Йончева и Кънев повдигнаха в ЕП въпроса за проблемите у нас.

„Те не петнят името просто на някоя партия, а петнят името на България – родината, в която всички ние живеем, а това е недостойно и омерзително“, каза той и така повтори тезата на ГЕРБ по повод критичната резолюция на ЕП за корупцията и проблемите с върховенството на закона в България.

„Затова искам партията, издигнала Йончева за евродепутат, незабавно да я отзове – такива като нея не могат нито да отправят обвинения за корупция, нито да раздават морал на обществото, а най-малкото да представят българската държава пред света“, заключи Вежди Рашидов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране