13.03.2015 | 18:42
Рашидов отказа на БАН да е академик
Радвам се, но не искам, пише министърът

Във връзка с обявения на 19 януари в електронния сайт на Българската академия на науките конкурс за избор на академици (действителни членове) на БАН, министърът на културата Вежди Рашидов изпрати днес отворено писмо до председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

В писмото Вежди Рашидов отправя благодарност към акад. Стефан Воденичаров, както към акад. Светлин Русев, акад. Благовест Сендов, акад. Пламен Карталов, акад. Антон Дончев и акад. Людмил Стайков за номинирането му за академик на Българската академия на науките.

„Разбира се, този акт събуди в мен задоволство от това, че съм забелязан. Едновременно с това събуди и размисъл и сериозен анализ за това къде се намирам и каква е ситуацията. Лично аз смятам, че подобен род звания и титли би трябвало да се дават не за прослужени години и юбилеи, а за заслуги към българската наука, култура, изкуство, без значение от възрастта. Единственият фактор е приносът както на учените, така и на таланта на хората в културата. А за всичко това всеки един от нас има своята творческа биография.

Така че по този повод искам да Ви уведомя, че днес аз няма да подам необходимите документи за по-нататъшно обсъждане на кандидатурата ми за академик и искрено желая името ми да не се коментира по никакъв повод относно каквито и да е звания и титли. Нека да е ясно на всички – аз няма да се кандидатирам за академик. А за оценката – искрено Ви благодаря. Оставам с преклонение, респект и уважение към българската наука, изкуство и култура”, се посочва още в писмото.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране