16.09.2019 | 23:28
Разхищения и шуробаджанащина разоряват Турция
Новият кмет на Истанбул дръпна кранчето за пари на проправителствени фондации и организации, а рапъри призоваха хората да не си мълчат

Наскоро новият кмет на Истанбул Екрем Имамоглу изпълни едно от предизборните си обещания и спря повече от 350 милиона лири (над 55 млн. евро), с които от градския бюджет се подпомагат проправителствени фондации. Това е и един от първите ходове на подкрепения от опозицията нов кмет, коментират наблюдатели. Имамоглу спечели решително повторените на 24 юни избори и сложи край на 25-годишното управление на Партията на справедливостта и развитието(ПСР) и предшествениците ѝ в най-големия и най-важен за икономиката на страната град.

По време на кампанията той обещаваше да открие къде и как предишните администрации на Истанбул са раздавали милиони лири на проправителствени фондации. „Засега са приключили спирането на общо 357 милиона лири от ресурсите, които са давани или прехвърляни на фондации“, каза Имамоглу пред журналисти. Той допълни, че в сумата са 56 милиона лири „за хранителна помощ“ и 165 милиона лири за строителство. „Направо е невероятно за какво харчат парите на хората. И това е само началото“, закани се той.

Градските власти планират и прекратяване на споразуменията с още поне пет фондации, получавали средства от бюджета. Една от тях е основана през 90-те години, докато Ердоган бе кмет на града. В управителния съвет на Фондацията за турската младеж и образователни услуги (TURGEV) са дъщерята на президента, съпругата на неговия директор за комуникациите и бившият кмет от партията на Ердоган. Спрени са протоколите за финансиране на Фондация за турската младеж (TUGVA), Фондация „Енсар“, Фондация „Азиз Махмут Хюндай“ и Теологичната фондация „Дарул Фюнун“, писа в.“Сабах“.

В същото време управляващите действат на друг фронт.

В началото на септември кметовете на градовете Мардин, Ван и Диарбекир бяха уволнени и на тяхно място бяха назначени административни управители от Анкара. И то въпреки че партията на тримата кметове – прокюрдската Народнодемократична партия (НДП) – спечели местните избори през месец март с голяма преднина. Турското МВР оправда по традиция уволненията с това, че въпросните кметове били поддържали контакти с терористични организации. „С помощта на някои кметове кюрдската милиция (ПКК) е използвала финансовите средства на общините за нелегалните си цели“, гласеше съобщението на ведомството. Само че доказателства за това, че кметовете са подкрепяли терористични организации, отклонявайки за целта дори обществени средства, така и не бяха представени.

Уволнените кметове и ръководството на НДП отхвърлят обвиненията. Да се отклонят обществени средства така или иначе е невъзможно, защото държавата зорко следи всичко, твърдят те. „Каквото и да направехме, държавната власт винаги научаваше за това незабавно“, заяви пред медиите Ахмет Тюрк, уволненият кмет на Мардин. „Държавата редовно контролираше разходите на кметовете в Диарбекир, Ван и Мардин“, потвърждава говорителят на партията. От 2016 г. бяха уволнени кметове и общински съветници в 95 кюрдски града, а на тяхно място бяха назначени административни управители от Анкара. Около 40 от уволнените кметове и до днес се намират в следствения арест. На местните избори през март обаче прокюрдската НДП успя да си върне някои от тези кметски места, сред които тези в Мардин, Ван и Диарбекир, припомня Би Би Си. Според партията сегашните обвинения към нейните представители в тези градове са абсурдни. Самите те са имали възможност да видят как административните управители, близки до ПСР на Ердоган, са харчели обществените средства.

Прокюрдските кметове твърдят, че са наследили „блато от дългове“, както и че преди тях обществените пари са били разхищавани с широка ръка. Един доклад, поръчан от ръководството на НДП, който анализира приходите и разходите на административните управители, назначени от Анкара, както и един доклад на турската Сметна палата, публикуван по-рано, също навеждат на мисълта за злоупотреби с финансови средства.

Аднан Селджук Мизракли, заместник-кметът на Диарбекир, който бе сред уволнените от миналата седмица, съобщава например, че по времето на назначения от Анкара административен управител от кметството е била направена поръчка за 1600 килограма кадаиф. Отпуснати били и 330 000 евро за луксозен ремонт на един офис. Политици на НДП от град Мардин също твърдят, че общината им е затънала в огромни дългове в резултат на временното управление. Според тях дълговете междувременно са достигнали близо 150 милиона евро, а само в рамките на три месеца там са били поръчвани кафета, сушени плодове и ядки за 25 000 евро. Във Ван дълговете вече възлизали на 215 милиона евро.

Разхищаването на общински средства  беше една от основните теми по време на предизборната кампания за местните избори. Новият истанбулски кмет Екрем Имамоглу не пропускаше нито една възможност да обърне внимание на разхищаването на данъчните постъпления от страна на истанбулското кметство. Социалдемократът Имамоглу многократно обеща, че веднъж завинаги ще сложи край на разхищенията и шуробаджанащината. Тези теми попаднаха точно в десятката по време на предизборната битка, защото във времената на икономическа криза, когато всички турци са принудени да затягат коланите, новините за разхищения на властта няма как да не събудят недоволство. Това се отнася и за Ван, Мардин и Диарбекир. В крайна сметка тъкмо кюрдските региони са най-силно разтърсени от икономическата криза в Турция.

Неотдавна едно ново рапърско парче #Susamam, което в превод означава „Не мога да си мълча“, съвсем очевидно засегна чувствителен нерв на турското общество и за по-малко от седмица видеото на това парче е гледано повече от 19 милиона пъти в Ютюб, а 2 милиона души са го харесали. В записа на 15-минутното музикално видео участват общо 18 рапъри, които рисуват мрачна картина на днешна Турция с нейните многобройни проблеми: полицейско насилие и шуробаджанащина, убийства на жени, малтретиране на животни, унищожаване на природата… Почти няма актуален проблем на страната, който да не е споменат в клипа. Това показва, че все по-големи части от турското общество все по-често ще нарушават своето мълчание.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране