10.02.2021 | 14:53
“Разследване“ на руската телевизия откри четката за тоалетна на Навални
Филмът, на който се виждат два дивана, пресни плодове, джакузи и четка за тоалетна, е отговорът на Кремъл на видеото за двореца на Путин

В разгара на скандала с ареста на Алексей Навални след прибирането му в Москва, руският държавен канал Первий излъчи материал за „разгулния“ живот на критика на Кремъл при престоя му в Германия, разказва публикация на Майк Екел в „Свободна Европа“.

Беше обявено предварително като „бомба“. Анонс по държавната телевизия на Русия обещаваше да разкрие какво има под покрива на една къща в Германия, в която опозиционният политик Алексей Навални се възстановяваше след отравянето с Новичок, за което той обвинява руските тайни служби.

Какви са разкритията? В къщата има кафеварка, водата на басейна в сградата е затоплена до 26 градуса, дори и четката за тоалетна е от висок клас.

След излъчването на репортажа социалните мрежи в Русия са залети с колажи и подигравки за видеото, което оприлачават на „много шум за нищо“.

Най-популярното видео на руски език в YouTube в момента е двучасовият филм на Алексей Навални за луксозния комплекс на брега на Черно море. Разследването е наречено „Дворец за Путин“ и твърди, че имението струва 1,7 млрд. долара и е финансирано от корумпирани приятели на президента чрез техни офшорни компании. Видеото беше публикувано на 19 януари, два дни след като Навални се върна от Германия и беше арестуван.

На 7 февруари държавният канал Первий отговори, като излъчи 7-минутен репортаж в седмичното предаване „Вести недели„.

Това е основното неделно шоу на телевизията, чийто водещ Дмитрий Кисельов се прочу с хвалбите си, че Русия може да превърне САЩ в „радиоактивен прах“.

След като беше изписан от болницата в Берлин, където беше лекуван от отравянето с Новичок, Навални се възстановяваше близо два месеца във вила във Фрайберг в югоизточна Германия.

Екипът на предаването успява да влезе във вилата и да престави престоя на Навални като „непосилен разход“ за един борец срещу корупцията. Репортерката Анастасия Попова представя на зрителите „просторна дневна, два дивана, телевизор. И пресни плодове на масата“, както и безплатна бутилка вино за гостите.

В един от кадрите Попова плува в басейна към вилата. В други кадри тя пробва банята и дори инспектира четката за тоалетна.

„Лъскава е, но не чак толкова“, казва тя.

Кадърът с четката е намигане към един от кадрите във филма „Дворец за Путин“. Екипът на Навални твърди, че четката за тоалетна в една от баните струва 700 долара. Някои от протестиращите в подкрепа на Навални излязоха с четки за тоалетни по улиците на Русия.

Кремъл отрича Путин да притежава двореца. Няколко дни по-късно Аркадий Ротенберг, милиардер и приятел на Путин от детство, се обяви публично за собственик.

Според предаването „Вести недели“ двуетажната вила в Германия, с площ от 300 кв. м, струва по 530 евро на ден. Тази сума не може да бъде потвърдена. Журналисти от „Настоящее время“ откриха оферта за същата вила за половината пари.

Собственикът на вилата каза пред независимия телевизионен канал Дожд, че руските репортери са наели имота, преструвайки се за туристи от Белгия. Попова е използвала измислена френска фамилия.

Собственикът също каза, че се е свързал с германската полиция, защото е бил сниман със скрита камера без неговото разрешение.

Втори репортаж във „Вести недели“ показа близкото филмово студио, където екипът на Навални е произвел филма за „двореца на Путин“.

Леонид Волков от екипа на Навални каза пред Дожд, че „Вести недели“ са преувеличили цената на вилата, която е била платена от Евгений Чичваркин. Той е руски бизнесмен, който живее в изгнание в Лондон. Чичваркин е платил също наема на студиото, каза Волков.

Още докато беше в Германия, Навални сам публикува в Инстаграм информация за разходите и за това кой ги поема.

„Започваш да се занимаваш с журналистика. Очакваш, че ще правиш яки репортажи и ще разкриваш истината. Всъщност представяш тоалетната на Навални и показваш бутилка вино от 2 евро, като наричаш това лукс“, написа в Туитър Руслан Шавединов от екипа на Навални.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране