19.10.2019 | 19:33
Реджеп Ердоган се закани да „разбие главите“ на кюрдите
САЩ умишлено са оставили кюрдите и Турция да се "посбият", защото са "като две хлапета"

Турският президент Реджеп Ердоган се закани да „разбие главите“ на кюрдите в Сирия, ако не се изтеглят от т.нар. зона за сигурност, съгласно договорката, постигната с посредничеството на САЩ, предаде АФП, цитирана от БНР.

Турски и кюрдски лидери от вчера се обвиняват в нарушаване на примирието в Североизточна Сирия, съгласувано в четвъртък, седмица след началото на турската офанзива „Извор на мира“ в района. Тогава американският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че на разговорите си в Анкара е убедил Ердоган да спре военната операция в Сирия и да постигне примирие с кюрдските сили. Турция ще прекрати военната операция за 120 часа, за да може кюрдските сили да се изтеглят от зона с дълбочина около 32 километра и Съединените щати вече помагат в тази насока, съобщи Майк Пенс.

Двете страни приеха заключителен меморандум от 13 точки. В него те потвърждават привързаността си към териториалната цялост и политическото единство на Сирия и се подчертава нуждата от тясна координация на терен. Турция се задължава да обезпечи сигурността на живеещите в контролираните от турската армия зони и се потвърждава договорката за вдигане на действащите понастоящем санкции, когато турската военна операция бъде прекратена.

В петък американсият президент Доналд Тръмп заяви на митинг, че САЩ умишлено са оставили кюрдите и Турция да се „посбият“, защото са „като две хлапета“.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране