12.05.2016 | 12:15
Референдумът на Слави предизвика скандал в парламента
Всенародното допитване бе одобрено от депутатите

Парламентът одобри провеждането на референдума, предложен от “Шоуто на Слави”, съвместно с президентските избори. Одобрени бяха всички шест въпроса. От общо 150 гласували депутати „за” бяха 131, „против” – 18, а един се въздържа.

Провеждането на националното допитване бе подкрепено от ГЕРБ, Реформаторския блок (без един), Патриотичния фронт, АБВ, БДЦ и двама независими. 16 народни представители от ДПС гласуваха “против”, 1 от БСП също, а останалите от левицата изобщо не участваха в гласуването. “Атака” също.

Вчера парламентарната правна комисия одобри само пет от шестте въпроса, като отхвърли този да има ли електронно гласуване. Мотивът на мнозинството беше, че това вече е уредено с Изборния кодекс, според който през 2018 ще бъде въведено експериментално.

След емоционална реч на един от сценаристите на предаването, и въпреки че БСП и ДПС бяха против, в крайна сметка бяха одобрени и шестте въпроса:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

“Шоуто на Слави”: Вие не сте богове, не газете закона!

“Вие не сте над народа, не сте богове, не сте императори, вие трябва да спазите закона”, заяви преди гласуването сценаристът Тошко Хаджитодоров, представяйки мотивите за референдума. Той подчерта, че според закона парламентът не може да маха въпроси, инициирани от граждани, а само да ги редактира. Въпросът за електронното гласуване мина на референдум, но той може да се зададе отново, според закона посочи той.

“Ако законодателният орган покаже, че може да потъпква законите, които той приема, това означава, че всеки гражданин може да прави каквото си иска”, коментира още Хаджитодоров. Той припомни, че предложението за този референдум за първи път не е иницииран от политическа партия или от президента. Това е желание на голяма част от българските граждани, категоричен бе сценаристът.

“Този парламент е в исторически момент – вие за първи път можете да докажете, че сте Народно събрание, което означава – представени от хората. Господа и дами народни представители, или влезте в историята като първото Народно събрание наистина чуло мнението на хората, или затвърдете негативното мнение, което българите имат за вас”, призова Хаджитодоров. Предложението за референдум събра 572 650 валидни подписа.

Дебатите

Ние ще подкрепим така внесената подписка с 6-те въпроса за провеждане на референдум и няма да участваме в дебат, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на обсъждането. Той призова да се намали емоционалното напрежение, което може да възникне от трибуната на НС. Затова партията няма да се възползва от времето си на дебат“, каза още Цветан Цветанов.

ДПС ще гласува против инициирания референдум и така формулираните въпроси, защото са от компетенциите на Велико Народно събрание, заяви обаче Хамид Хамид.

Ще гласуваме така, защото искаме да имаме моралното право агитирайки въпросите за референдума през избирателите ни да обясним, какви ще бъдат евентуалните беди от него. Не приемаме парламентът, преди 25-годишнината от приемането на Конституцията, да я наруши Конституцията и че част от българския народ може да си присвоява българския суверенитет”, добави депутатът.

Янаки Стоилов от ПГ на „БСП лява България” също коментира, че само част от тези въпроси са конституционно допустими. „Има нужда от пряка демокрация, но когато самата дума демокрация има все по-малък смисъл прилагателните пред нея нямат никакъв смисъл”, допълни още Стоилов.

От БСП и ДПС се заканиха да сезират Конституционния съд. Лидерът на ДСБ Радан Кънев обаче заяви, че депутатите са задължени да подкрепят референдума и дебатите в зала “са чиста проба словоблудство”. По думите им не те, а Конституцонният съд трябва да тълкува кой от въпросите е от компетенцията на ВНС.

Магдалена Ташева от “Атака” пък нападна лично водещия Слави Трифонов, като го нерече “учиндолския шут” и заяви, че парите му са натрупани от поръчкови интервюта.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране