23.10.2015 | 0:07
Рейтингът на Путин удари 90%
Това е исторически максимум, обяви руският Център за изучаване на общественото мнение

Рейтингът на руския президент Владимир Путин достигна исторически максимум – почти 90 процента. Това сочат, публикувани в четвъртък, данни от проучване на общественото мнение в Русия на социологическия център ВЦИОМ, предаде ТАСС.

Анализът сочи, че одобрението сред руснаците за дейността на Путин бележи нов рекорд – 89,9 на сто. Това надхвърля предишния максимум, регистриран през юни 2015 година (средномесечният резултат за тогава е 89,1 процента).

Според експерти от ВЦИОМ новият още по-висок висок рейтинг на държавния глава е обусловен “на първо място от събитията в Сирия, въздушните удари на руската авиация срещу позициите на терористите”. Това са и основните събития от изминалата седмица според 26 на сто от участниците в анкетата.

Девет процента от анкетираните изтъкват събития от света на спорта, пет – положението в Украйна: споразумението за примирие, бежанците, хуманитарната помощ, нарушаването на Минските договорености, забраната за полети, по два процента са определили като главни дейността на Путин, състоянието на икономиката и културни новини. Други събития, като изостряне на отношенията с НАТО, санкциите, миграционният наплив в Европа, пожарите в Сибир, са направили впечатление на 1 процент от анкетираните. Четиридесет и девет процента се затруднили да отговорят на въпроса за най-запомнящите се събития от изминалата седмица.

Оценките за дейността на президента вече над година и половина му носят повече от 80 процента одобрение, напомнят руските социолози.
“Рейтингът на Путин започна да расте през пролетта на 2014 година на фона на новото обединяване на Крим и Севастопол с Русия – през март миналата година той стигна средно 76,2 процента, през април – 82,2 процента, а през май – 86,2 на сто”, отбелязва на сайта си ВЦИОМ.
Допитването обхваща 1600 души в 130 селища от Руската федерация, като статистическата грешка е под 3,5 процента, допълва ТАСС.

Социологическите анкети показват, че мнозинството от руските граждани подкрепя участието на Русия във военната операция срещу “Ислямска държава” в Сирия. В същото време повечето от руснаците са против изпращането в тази страна на руски войски или приемането в Русия на сирийски бежанци.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране