02.04.2019 | 0:01
Репутация ли?
За Борисов не са виновни неговите хора, не се гнуси да се показва до нахиления и самоуверен Цветанов, а са виновни тези, които са казали какво става
Валентин Георгиев

Какво още трябва да стане, за да втаса сивото вещество в главите на електоралните единици? Или над 30 на сто са приели управлението на мафията за нещо нормално?

Вчера “Алфа рисърч” излезе с проучване за отражението на “Апартаментгейт” и предпазливо огласи какви са “репутационните щети” върху властта в цялата й палитра – партия ГЕРБ, правителство, премиер, парламент и останалите институции. Агенцията отчита повсеместна ерозия, но срамежливо прави уговорка, че “не може да установи какъв е “приносът” на последния скандал за отношението на гражданите към управлението” на фона на наслагването на маса други скандали, част от всекидневието ни.

Да попитаме: в коя държава правителство може да управлява с 13% одобрение, освен в диктатура? А според “Алфа рисърч” излиза, че дори кабинетът на Орешарски е имал по-високо одобрение. Но както казва жената с грациозния врат, “има време”. До изборите всичко ще отшуми, демек, ще се забрави. Поемането на отговорност се било превърнало в “стандарт за ГЕРБ”. В момента ситуацията била, че имало факти, но нямало доказана вина. Нищо, че всички виждат как управниците ни поемат вината с мезетата в луксозните си евтини апартаменти…

Няма как на мислещи хора да им подействат поръчковите проучвания, дано те се окажат повече от наивниците. Защото при всичките корупционни скандали ГЕРБ щяха да бъдат изхвърлени от политиката за дълго време в една нормална държава с будни граждани. Тук във васалната територия обаче обслужващият антураж дава само паритет на ГЕРБ и БСП, че дори отпуска на управляващите и един “морален” процент отгоре като “по-принципни” биткаджии с корупцията. Видно е, че опитите да се спаси сриващият се рейтинг на властта ще продължат, а неизбежните оставки ще се представят като висша почтеност. Независимо, че в огромното си мнозинство хората не вярват на справедливо разследване и наказание.

“Не сме идеални, заслужено си понесохме шамара, но все още по-добри няма”, мазно реди Борисов в опит за морална реабилитация на партия и управление. А в същото време дясната му ръка Цветанов не показва и сянка на съмнение в собствената си непогрешимост. “Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже”! Е, къде е тук покаянието, когато привиждаш себе си като едва ли не национален герой? Дотук сме я докарали. Човек, който за 10 години се издигна от ипотекираната си панелка в “Дианабад” до вип асансьора в “Изток”, твърди, че над него няма никой и може да прави каквото си иска. За него “Апартаментгейт” е само “битова” тема, извадена предизборно от БСП, чиято листа ще бъде съставена от “най-агресивните и злобни партийни кадри”. Казано от точно такъв човек – злобен, агресивен, отмъстителен и безсрамен. Убеден, че всичко, за което бе отстранен, му се полага по право.

Такава е логиката им. За Борисов не са виновни неговите хора, не се гнуси да се показва до нахиления и самоуверен Цветанов, а са виновни тези, които са казали какво става. Но има стара приказка – не убивай вестоносеца! Оправи кирливите ризи в собствения си гьол.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране