26.01.2020 | 14:48
Рискът коронавирусът да стигне България е нулев
Китай: Способността на новия вирус да се предава от човек на човек се засилва

Рискът коронавирусът да стигне България е нулев, твърди началникът на Втора Клиника по инфекциозни заболявания във ВМА доц. Райничка Михайлова. По думите ѝ, хората, на които им предстоят пътувания, трябва да се информират своевременно и да вземат предпазни мерки.

„Според повечето експерти се касае за по-леко протичаща вирусна инфекция в сравнение с тази от 2002 г. Случаите са по-леки и независимо от нарастващия брой на заболелите – смъртността е по-ниска. Рискът за България е почти нулев и умерен за тези, които пътуват по целия свят“, каза доц. Михайлова в неделя пред БНР.

Коронавирусите са познати още от 1930 г., но основно от ветеринарите, защото причиняват доста заболявания при животните, включително нашите кучета и котки боледуват от коронавируси, поясни д-р Михайлова.  „По-късно вече са познати и при човека и сравнително бързо време те са причинявали много леки заболявания при хората, затова не са били интересза медицината до 2002 г., когато избухва епидемия от ТОРС, известен като SARS, и се установява, че той се причинява от коронавирус. Тогава за периода 2002-2003 г. заболяват 8 000 души“, допълни Михайлова.

Тя обясни,че коронавирусите „прескачат междувидовата бариера“, а причинителят на сегашния вирус все още не е ясен.

Китай: Способността на коронавируса да се предава от човек на човек се засилва

Междувременно председателят на китайската Държавна комисия по въпросите на здравеопазването Ма Сяовей заяви в неделя, че способността на коронавируса да се предава от човек на човек се засилва и броят на заразените вероятно ще продължи да расте, предаде Ройтерс.

До момента близо 2000 души в Китай са заразени от вируса, а 56 са починали от заболяването, предаде Ройтерс. Новият вирус предизвика тревога по целия свят, тъй като не е достатъчно добре проучен и не е ясно колко е опасен, колко лесно може да се предава между хората и какви са рисковете от мутация, заяви Ма. Коронавирусът може да причини пневмония, която в някои случаи е смъртоносна.

Епидемията е навлязла в сериозен и сложен стадий

Специалистите предполагат, че епидемията е навлязла в „сравнително сериозен и сложен“ стадий, заяви той.Председателят на комитета каза, че инкубационният период на коронавируса е от 1 до 14 дни. Вирусът е заразен и по време на инкубационния период за разлика от коронавируса на тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), който също тръгна от Китай и през 2002-2003 г. стана причина за смъртта на близо 800 души по света.

Китай разшири мерките

Ма Сяовей заяви, че ще продължат да се взимат мерки за ограничаване на разпространението на заразата, които засега включват спиране на транспортни връзки, забрана за пътувания и отмяна на събития с участие на много хора. Китайският мегаполис Шанхай обяви в неделя, че в рамките на мерките срещу разпространението на новия коронавирус незабавно закрива линиите за автобусни превози на далечни разстояния, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Властите в 24-милионния град съобщиха на 26 януари за първия починал от новата вирусна пневмония. Подобни мерки са взели и други големи градове като Пекин, Тянцзин и Сиан. Китайските провинции Хъбей и Хайнан също спряха междуградските и далечните автобусни превози.

Пекин съобщи, че ще удължи едноседмичната ваканция за детските градини, училищата и университетите в града, предвидена по принцип по Нова година. Южната китайска провинция Гуандун, която е с най-голямо население, задължи своите над 110 милиона жители да носят предпазни маски, за да не се заразят с епидемичната вирусна пневмония. Подобни мерки взеха през уикенда също провинция Цзянси в Централен Китай и други големи градове.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране