04.10.2019 | 23:30
Румъния си поръча от Франция 4 бойни кораба за 1,4 млрд.долара
Единият ще бъде произведен във Франция, а останалите три в Констанца. През 2008 г. и България беше пред подобна сделка, но тя така и не се случи

Правителството на Румъния е поръчало във Франция четири бойни кораба със стелт технология за общо 1,4 милиарда долара, което е само част от цялостната модернизация на въоръжените сили, стартирана от Букурещ, пише белградският ежедневник „Политика“, цитиран от Агенция Фокус.

Според портала на Balkan Security Network френската компания Naval Group ще достави четири корвета Govind 2500 в Румъния, а част от парите ще отидат за румънски корабостроители, тъй като само първият кораб до 2022 г. ще бъде произведен във Франция, а останалите три в румънското пристанище в Констанца.

„Споразумението между румънското правителство и френския производител предвижда модернизацията на румънските фрегати тип 22, с участието на местни подизпълнители, както и изграждането на ремонтно-тренировъчен център. Французите ще дадат на румънските корабостроители технологията за изграждане на Govind“, отбелязва порталът и добавя, че това е корвет, проектиран със стелт технология, който може да се използва за борба с кораби, самолети, ракети и подводници.

Новите френски кораби ще бъдат гръбнакът на румънските военноморски сили за контрол и наблюдение на водите, които сега имат четири корвета, построени през 80-те години със съветски оръжейни системи.

Придобиването на тези кораби е продължение на модернизацията на румънската армия, която започна с закупуването на самолети F-16 от Португалия и поръчката на американската система за ПВО Patriot за четири милиарда долара.

За армията Румъния закупи нови ракетни установки HIMARS и GMLRS от американския производител Lockheed Martin за 1,2 милиарда долара, а сега е в ход модернизацията сухопътните сили с бронирана бойна машина Pirana V.

Порталът добавя, че програмата за модернизация е възможна заради подобряващата се икономическа ситуация в Румъния, стратегическите партньорства със САЩ, но и заради факта, че кризата в Украйна и анексирането на Крим от Русия са увеличили значението на сигурността на страната в Черно море и югоизточното крило на НАТО.

„Позицията на Букурещ като надежден съюзник в очите на Вашингтон и Брюксел стана още по-силно изразена заради бурното положение в отношенията между САЩ и Турция, породено от решението на страната да придобие от Москва система за ПВО С-400. Заради това не е учудващо, че Вашингтон разположи именно в Румъния част от ракетния щит на НАТО и САЩ“, отбелязва агенция Beta.

През 2008 г. и България щеше да купува четири корвети. Разговорите водеше лично тогавашния президент Никола Саркози. После техния брой беше намален на 2, а накрая до сделка така и не се стигна. При посещението на Макрон във Варна през 2017 г. отново се заговори, че Франция се опитва да ни продаде поне 2 корвети. До момента няма никакво движение на тази тема. България в момента е обявила проект да два бойни кораба.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране