27.05.2019 | 1:38
Румен Христов: Заедно с ГЕРБ изпращаме 7 депутати в ЕП, нима това не е успех?
БСП се срина заради компроматите и манипулациите, които са в типично неин стил

Румен Христов пое лидерството на СДС преди по-малко от година. Има богат опит на политическата сцена – той е бивш земеделски министър, бил е и кандидат за президент на СДС. Магистър и доктор по икономика. Христов е  заместник-министър на земеделието в периода 1991-1994 г. Два пъти е министър на земеделието – в служебните правителства на Ренета Инджова (1994-1995 г.) и на Стефан Софиянски (1997 г.) Румен Христов е бил главен административен секретар на президента Петър Стоянов от 1997 до 2002 г. За евроизборите СДС взе решение за коалиция с ГЕРБ. След края на изборния ден и предварителните резултати, потърсихме Румен Христов, за да чуем позицията му по актуални въпроси за този вот.   

Г-н Христов, доволни ли сте в СДС от резултатите в края на изборния ден, които показват, че заедно с ГЕРБ ще изпратите 7 депутати в Европарламента?

-Ще имаме възможност да изпратим 7 депутати в групата на ЕНП в Европейския парламент. С трима повече, отколкото изпраща премиерът на Холандия Марк  Рюте, те успяха да излязат само с четирима. Това е изключително важно от гледна точка на развитието на Европейския съюз.

Смятам, че коалицията с ГЕРБ беше едно мъдро, рационално, логично решение. БСП загуби много сериозно, макар че претендираше да бъде победител на тези избори.

БСП буквално претърпя провал, спрямо това, за което претендираше. Не трябва ли лидерката Корнелия Нинова да понесе отговорността и да подаде оставка?

-За мен резултатите им са провал на базата на очакванията на заявените претенции по време на цялата кампания.

До голяма недобрият им резултат се получи, защото те не водеха дебат за Европейския съюз, а се опитаха да разчистват сметки, да правят  компромати, манипулации, което е характерно за тях. Но нека да ги оставим да си правят равносметката, те са отделна партия, която няма нищо общо  с демократите и десните, така че това си е техен проблем.

Коя, според Вас, е най-голямата изненада на тези избори?

-Категорично ниската избирателна активност. Да, вярно че имаше четири почивни дни. Да, това са европейски избори. Но бъдещето на България зависи от това по какъв начин ще се развива Европа.

-Т.е. няколко милиона български граждани постъпиха несериозно?

-Тези избори касаят българските граждани. Най-малкото децата на българите, внуците им.

Очаквахте ли „Демократична България“  да постигне този добър резултат, с който все пак един от тях, вероятно Радан Кънев,  със сигурност ще влезе в Европарламента?

Те са на ръба. Ако спечелят, ги поздравявам. И се надявам, че с техния депутат и нашите 7 ще имаме 8 представители в Европейската народна партия, както предварително обещахме. И че там ще работим заедно за избирането на г-н Манфред Вебер за председател на Европейската комисия.

Оттук нататък пътят на СДС заедно с ГЕРБ ли продължава? Ще продължите ли коалицията и за следващия вот – местния.

– Коалицията с ГЕРБ беше сформирана  за европейските избори. Тя беше сполучлива, това показаха резултатите. Предстоят местни избори, за тях ще говорим отделно, тепърва ще се прави анализ. Можем да бъдем заедно. Показахме, че когато сме заедно, постигаме добри резултати, но все пак коалицията беше за тези избори.

И след този успешен резултат, отчитате ли, че СДС тръгна ли нагоре?

-Мисля, че да, макар и не с темпото, с което се надявахме и очаквахме. Мобилизация има, свършихме добра работа. Смятам, че освен нашите твърди избиратели, които винаги ни следват и подкрепят, може би бяхме полезни и с това, че върнахме и част от периферията, давайки един ясен десен профил на обединението СДС.

И ще има българска десница в Европейския парламент?

-Да, ще има истинска десница в ЕНП в лицето на ГЕРБ и СДС.

Валерия Йонкова, Lupa.bg

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране