28.05.2020 | 11:25
Румен Овчаров защитава Нинова като Матросов на амбразурата
Според Сергей Станишев, Георги Гергов бил "удобна мишена" за ръководството на БСП

Тезата, че тези, които ще се състезават срещу действащия председател на БСП Корнелия Нинова действат по поръчка на ГЕРБ, е фалшива, смята шефът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. Според него Георги Гергов е избран за удобна мишена на ръководството на БСП.

„Виден е тандемът Нинова-Овчаров. Не случайно човекът, който ще готви основният политически документ за конгреса е Румен Овчаров. И Овчаров защитава Нинова като Матросов на амбразурата“, коментира Станишев пред Би Ти Ви.

Какви барони са председателите на общинските организации? Те са ядрото на партията, каза Станишев по отношение на изказване на Румен Овчаров. Просто трябва да се успокои обстановката, който иска да се кандидатира – да се кандидатира, какво страшно има, добави лидерът на ПЕС.

Част от реформите, които се приписват на сегашното ръководство, са направени още по мое време, посочи Станишев, който е и бивш лидер на БСП. Той даде пример с мандатността. Партията трябва да бъде успокоена, категоричен е Сергей Станишев. Той припомни, че срещу него се е състезавал президентът (2002 – 2012 г.) Георги Първанов, който направил „доста агресивна кампания“.

Никой не е правил драма от това, че някой се кандидатира срещу председателя, посочи Станишев. И подерта, че основният въпрос, на който трябва да отговори БСП е какво предлага на страната, какво различно от ГЕРБ предлага.

Запитан той би ли се кандидатирал за лидер на БСП, Станишев бе категоричен: „Аз нямам властови амбиции, за мен е важна БСП!“

Никога не съм се срещал с Васил Божков по време на мандата ми, заяви бившият премиер. Той посочи, че по финансовите въпроси, че е доверявал на съветите на финансовия министър Пламен Орешарски.

Решението на Еврокомисията от вчера е историческо, заяви още президентът на ПЕС. То извежда европейската интеграция на ново ниво, подчерта Сергей Станишев. Той коментира предложението в рамките на следващия бюджет на ЕС да бъдат предвидени около 750 милиарда евро за стабилизиране на европейските икономики след кризата с коронавируса. От тях 500 милиарда ще бъдат безвъзмездни средства, а останалите 250 милиарда – под формата на кредити.

Запитан как се справя България с пандемията, Станишев каза, че ако в здравната сфера мерките са навременни, в икономическата сфера често са спонтанни. И даде пример с предложението за 9% ДДС за туризма. Тази мярка ще помогне ли, ако не дойдат туристи, как ще се случи изсветляването, което се обещава, попита риторично Станишев. И бе категоричен, че „когато се правят такива мерки, трябват подобни разчети“. Сега такива не съм видял и това ме тревожи, продължи той.

В кризисна ситуация, когато има твърде много неизвестни за икономиката, се създава още несигурност, посочи той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране