07.07.2020 | 14:10
Румен Петков: Кирил Ананиев трябва да знае, че ще лежи в затвора
АБВ ще се обърне към комисар Вера Юрова за отношението на министър-председателя към българските журналисти и към българите

Ще се обърнем към комисарят по ценностите и прозрачността Вера Юрова с много силно безпокойство за отношението на министър-председателя към българските журналисти и към българите. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция.

„По повод едно писмо от 4 май на тази годинадо г-жа фон дер Лайен, председател на ЕК, с копие до Доналд Туск, председател на ЕНП, Сергей СТанишев на ПЕС и на „Обнови Европа“, получихме отговор от кабинета на председателя фон дер Лаейен. В него кабинетът на г-жа фон дер Лайен ни информира, че председателят на комисията се е запознала с нашия писмен материал и оценява споделените наши мнения и опасения относно мерките, които се реализират на територията на страната и ни уверяват, че комисарят, който отговаря по ценностите и прозрачността г-жа Вера Юрова ще ни отговори детайлно на сигнала. Той е свързан с това, че българското правителство използва пандемията за налагането на редица ограничения, в това число политически. Текстът на сигнала е качен на сайта на нашата партия от 4 май. Можете да се запознаете с него. Предоставяме ви отговор от кабинета на председателя фон дер Лайен“, каза Петков.

МИГNews публикува отговорът на кабинета на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Уважааеми г-н Петков,
Председателят фон дер Лайен иска да Ви благодари за Вашето писмо от 4 май 2020 г. , споделящо мненията и опасенията на политическа партия АБВ относно мерките, въведени от правителството на Република България във връзка с кризата COVID-19.

Взехме под внимание съдържанието на писмото.

Председателят фон дер Лайен ме помоли да ви информирам, че заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за ценностите и прозрачността, г-жа Вера Юрова, разглежда въпросите, които сте повдигнали, и ще ви отговори бързо.

Искрено Ваша,
Живка Петрова

„Ние ще разширим тази кореспонденция. Ще се обърнем към г-жа Вера Юрова като комисар, на чието специално внимание стоят ценностите, ще се обрънем към нея с много силно безпокойство за отношението на министър-председателя към българските журналисти. Ще изразим възмущението си, че министър-председателят нарича българските журналисти мисирки. Това трябва да се знае в ЕК и там трябва да има много ясна позиция. Ако това е позицията на един министър-председател на европейска страна към медиите, Европа и нашите партньори трябва да знаят на какво са подложени журналистите в България“, каза Петков.

Според него трябва да се знае отношението на министър -председателя към граждани на България, които той нарича тулупи. „Ще предоставим конкретните записи, с които той определя журналистите и гражданите като тулупи. Министърът на финансите нарича огромна група българи – маргинали. Тогава, когато Франция, Австрия, Белгия, Германия проявяваха загриженост към самоосигуряващите се, към хората, които са със свободни професии, към хората на изкуството, към хората без доходи, за нашия министър-председател българите бяха тулупи и за министъра на финансите маргинали. Ние ще предоставим на г-жа Вера Юрова тези записи, за да може тя като комисар, който да съблюдава ценностите да е няасно в съзнанието на министър-председателя каква ценност е свободата на словото, каква ценност е свободата на медиите. Каква ценност са въобще гражданите на България като туупи и за министъра на финансите – маргинали“, каза още лидерът на АБВ.

Той посочи,че като демократична партия АБВ трябва да бъде коректна с европейските партньори. „Ще изразим силно безпокойство, че не се разследва автентичността на запис, който стана широко популярен към България, в който се отправя заплаха към български евродепутат, към български бизнесмени. Не говоря за квалификациите, които са раздавани и степента на интимност между нашия министър-председател и министър-председатели на Европа. Тези неща ще ги покажем на Европа, за да сме със съзнанието, че сме изпълнили дълга си на български европейци“, изтъкна още Румен Петков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране