31.12.2019 | 11:53
Румен Петков: Цял свят ни се подиграва заради сделката за несъществуващите изтребители F-16
Простотия е да обединиш всички ВиК дружества в една държавна компания, казва лидерът на АБВ

Румен Петков, лидер на АБВ, в интервю за предаването „Европа сутрин“ на ТВ Европа

Водещ: Имам удоволствието да кажа добро утро в края на годината на лидера на АБВ г-н Румен Петков, здравейте и добре дошли.
Румен Петков: Здравейте и на вас. Честити празници, честита Коледа, честито Рождество на нашите зрители.
Водещ: И весело посрещане на новата 2020 г. Съвсем на прага сме на новата година, г-н Петков.
Румен Петков: Аз малко боязливо ще пожелая весело посрещане. Защото в Перник как да я посрещнат весело.
Водещ: Като казвате Перник, ние с вас се надявам да се опитаме да направим едно обобщение на годината както за АБВ, така и през вашия поглед каква беше политическата 2019-а. И да започнем в този смисъл със Перник. Ще бъде ли преодоляна водната криза и кога според вас?
Румен Петков: Ако някой се опитва да излъже перничани от Стара Загора, от Бусманци, от Чупречене, че утре ще оправи нещата, е, ще извади едни 20 милиона, е обидно. Грозно е, грозновато е. Трябва да се тръгне генезисът на процеса да бъде проследен много внимателно и трябва да има затвор.
Водещ: За кого?
Румен Петков: Е, как за кого? За персонално отговорните. Върхът е Министерството на регионалното развитие и околната среда, оттук нататък са областният управител на Перник, бившият, разбира се, и бившият кмет на Перник, и бившият шеф на ВиК. Това са нещата, които обществото вижда, знае. И ако институциите си затворят очите, а е много важно тези хора да проговорят и да кажат кой ги накара, с мълчаливо съгласие, с подтикване. Защото всички знаят, че има един кран, който трябваше да контролира теча на вода към индустриалната зона на Перник. И този кран не работи от април поне, и защо чак сега?
Водещ: Като казахте персонална отговорност, до момента видяхме персонална отговорност от бившия областен управител вече и шеф на ВиК Перник, които подадоха оставки.
Румен Петков: Вижте, поразителното е, че бившият областен управител беше уволнена за това, че е била областен управител. По закон тя е председател на ВиК асоциацията на Перник. Тя е човекът, в чийто кабинет се събира цялата информация. И това нейно бездействие то е мотивирано от нещо. Някой й е казал ще мълчиш, ще пуснете водата, ще ремонтирате по този начин стената на язовира, ще я източим тук, за да откраднем едни пари. И тези хора трябва да проговорят или да лежат в затвора, или и двете заедно. Но мълчанието на тази тема и гръмотевичните новини как от пещерите сега ще бликне една вода, с която ще залеем Перник, са, как да ви кажа, цинизъм.
Водещ: Вие други оставки очаквате ли? Прокуратурата също се зае с казуса. Беше казано, че персонална отговорност би трябвало да поемат, имат и министърът на околната среда, министърът на регионалното развитие.
Румен Петков: В Министерството на регионалното развитие има зам.-министър, който отговаря за ВиК дружествата. Точка. Само че ние виждаме, че министър-председателят разчита на него да реши проблема, който е създаден. Сега тука приказките ама много големи течове, ама не е сменяна, че Борисов 10 години е на власт. Той сега ли разбра, че Перник е с големи течове? Ако сега е разбрал, той се е обграждал през цялото време с некадърници, с лъжци. Вижте, аз не искам да спекулирам с темата Перник, това е трагедия. Ние даваме ли си сметка, че всеки млад човек с дете, който има възможност, перничанин, да смени местожителството си, ще го направи без колебание.
Водещ: Мислите ли, че ще се стигне и до такава криза? Защото ние не спекулираме, но то и това се превърна в политически въпрос, както и по-голямата част от проблемите в държавата през последните години.
Румен Петков: Той е политически въпрос. Той е въпрос на политическо некадърие, той е въпрос на политическа некомпетентност. Край, нямаме какво повече да коментираме в случая и ако някой се стреми да заобиколи истината, това е на гърба на тези нещастни хора в Перник, които, как да кажа, аз мисля, че нормалният човешки език е беден, за да изрази стремежа за съпричастност към тази трагедия. Тук не трябва да има никакво колебание. Всички финансови ресурси, които могат да бъдат заделени, които трябва да бъдат заделени, трябва да бъдат заделени без всякакво колебание.
Водещ: Като решение на проблема, решение ли е например идеята на премиера Борисов ВиК дружествата да бъдат обединени на национално ниво.
Румен Петков: Това е простотия. Не исках това да кажа. Голяма простотия е. Но да го кажем по-деликатно, това е абсурд. Как да обединиш ВиК „Добрич“ с ВиК „Стара Загора“, което е едно много силно ВиК? Това са неща, които са несериозни. Всеки човек, който се стреми да следи ценообразуването на водата, ще види, че ние имаме много различни цени в пъти на питейната вода в различните региони. Няма как това да бъде извършено. То технологично не е възможно. Оставам настрани, че това Европа няма да ни го даде. Друг е въпросът доколко и как ние трябва да се съобразяваме с Европа. Защото не всичко, което Европа се стреми да ни наложи, е най-доброто за родината ни. Но така или иначе, обединяването им е абсурдна идея.
Водещ: Ние се замислихме вчера с екипа, когато четохме всъщност каква е същината на предложението. Например „Софийска вода“ АД е на концесия с френска фирма. Как е възможно да се случи такова обединение без разрешение на…
Румен Петков: Вижте, да не губим времето на уважаваната ни аудитория с тъпи идеи. Тази идея е абсурдна, тя няма как да се случи. Аз не знам кой я е сложил в устата на премиера, но това е абсурд, да не занимаваме публиката с нея.
Водещ: Добре, да я занимаваме с по-интересни идея, с по-важни идеи от последната 2019 г. Съвсем общо можете ли да кажете, това беше години на избори, веднъж европейски, втори път местни, каква е оценката ви за представянето на партия АБВ?
Румен Петков: Много тежък лош провал за нас бяха евроизборите. И много добро представяне на местните избори. Ние имаме сериозен ръст в кметове, кметове на населени места, на общини, избрани с наша подкрепа, общински съветници. Аз обикалям страната постоянно, срещам се не само с членовете и симпатизантите на АБВ, но това беше силна за АБВ кампания. И искам да благодаря на всички, които имаха достойнството, защото да се изправиш в едно менгеме между ГЕРБ и БСП, се иска гръбнак, иска се лице, и нашите хора го направиха, с почтеност, с морал. Много бедна кампания беше за нас. Нямаме ресурси. Но кампания, направена със сърце и душа. И искам да благодаря още веднъж на нашите хора.
Водещ: Къде отчитате най-големите си успехи?
Румен Петков: Вижте, ние имаме кмет на първи тур в Батак. Имаме много силени кметове с наша подкрепа избрани в Карнобат, в Попово, в Стрелча. Така че искам да благодаря на всички. Аз не деля общината, защото примерно имаме трима съветници в Плевен, но нямаме съветник във Варна, което не е добре. Но не искам да ги деля, защото всички направиха със сърце, пак казвам, бедна, почтена кампания.
Водещ: В София обаче отново спечели госпожа Фандъкова. За пореден път.
Румен Петков: Ами, вижте, аз вече 7-8 години обяснявам, че тази технология на изборния процес е дълбоко порочна. Методите, които използва Борисов, аз съм малко неподготвен за тази тема. Аз можех да взема едни фланелки, има, „Аз вярвам в този човек“ и ликът на човека. Тези фланелки, те са направени някак си спонтанно може би. Но ние имаме 500 хиляди души държавна администрация. И тези хора се мачкат, за да отидат да гласуват по точно определен начин. Ние лишихме от правото на глас повече от 3 хиляди села в България. Защото те са под 300 жители. Това е абсурд в Европа.
Водещ: Вие мислите ли, че само така ГЕРБ печели изборите?
Румен Петков: Сигурно, не.
Водещ: Защото в последните години почти всички избори са спечелени от тях, в крайна сметка.
Румен Петков: В крайна сметка е така. Сигурно не само с това, но и с това. Но ако политически отговорно не се подходи към изборния кодекс и към технологията на правене на избори, за някои тайна ли е как се проведоха изборите в Плевен? И въпреки това кметът Спартански спечели. Нали разбирате, че да имате 98 % в една секция, това е да го кажем странно. Аз съм подал сигнал в ЦИК на третия ден от изборите. И разследващите органи дойдоха при мене три дни след втория тур на изборите. Ако така ще контролираме изборния процес, да е ясно, че Борисов приживе ще ни управлява колкото може. Така не се прави, това искам да кажа.
Водещ: А тъй като в петък беше последното правителствено заседание, отговарят ли всъщност очакванията, това, което казаха като отчет всички министри поотделно по време на това заседание. По-голямата част от него беше със знак плюс, за свършеното през годината от кабинета. Отговаря ли всичко това според вас на очакванията на обществото, стига ли до хората?
Румен Петков: Вижте, аз нямам тази воля да гледам словоблудство. Не съм проследил точно това заседание. Но трябва да кажа, че това е годината, в която бяха по най-тежкия начин брутално ударени ВВС. И за съжаление само ние от АБВ го казахме, че ремонтът на самолетите Ел-39 се прави по престъпен начин. Тази схема се провали. Министър Каракачанов лъжеше от екрана, че всичко върви както трябва, но обществената поръчка няма да бъде изпълнена. По същия начин сега се подхожда със самолета „Ан“. Това е въпрос, който ще го коментираме друг път. Това е най-големият провал на България в газоснабдяването на Европа. Ние, ако не си даваме сметка, че проваляме и „Турски поток“, ние нищо не разбираме. Днес, 29 декември, ще бъде подписан договорът между „Газпром“ и „Нефтогаз“, Украйна. Русия и Украйна се разбраха, ние нямаме цена на газта днес.
Водещ: Ние нямаме цена на газта, вие няколко пъти алармирахте, че има реална опасност България да остане от 1 януари 2020 г. без газ, обяснете ни?
Румен Петков: България вероятно няма да остане без газ, но е много вероятно да получава своята газ през трасето на Украйна. Защото днес Русия и Украйна ще подпишат за 65 млрд. кубически метра газ за 2020 и за 2021 за 40 млрд. Тоест залага се перспективата ние да получим газ през Украйна. Което означава, че ние с „Турски поток“ сме се провалили. Февруари месец ние от АБВ казахме, че „Турски поток“, начинът, по който министър-председателят създава организацията, няма да се случи. И „Турски поток“ не се състоя. Ние ще бъдем свидетели днес как на 8 януари ще се открие официално „Турски поток“, газта Турция-Гърция-Македония ще потече, но през нас няма да има газ за Сърбия. Не заради друго, а защото министър-председателят провали с всички сили и средства трасето. И той казва преди 25 дни, той каза, че строим по 5 километра на ден. 25 дни 5 километра са 125 километра. Къде са? Аз съм от Балаклия, Плевенско. Там на човек, който лъже, му викаме лъжец. Значи министър-председателят е лъжец, нищо по-малко от това. Това е голям провал. България, която е учила на транзит на газ, която е доставяла газ за Гърция, за Турция, днес ще бъде в групата на зависимите държави и днес ние ще продължим трасето през Украйна. Това е въпрос на некадърие на „Булгаргаз“ или на слугуване на чужди интереси. Това ръководство на „Булгаргаз“ обслужва /…/ на госпожа власт, това ръководство на „Булгаргаз“ работи за всички, не и за българската икономика. През Турция ние трябваше да се борим за минимум 15 % намаляване на цената на газта.
Водещ: Да, това беше въпрос. Но какво следва оттук нататък за България? Вие говорите така, сякаш някой умишлено го прави.
Румен Петков: Да. Ама не, не някой, Борисов го прави, и то съвършено умишлено. Аз не казвам, че го прави само с цел кражба.
Водещ: А с каква цел? Обслужване на чужди интереси?
Румен Петков: Ами, разбира се. Притискането беше, да, тука. Имаше български политици, български общественици, които излизаха и казваха, абе, дайте да се загрижим за Украйна. Е, загрижихме се за Украйна. Сега ще платим. Само че ще плати българският народ и българската индустрия.
Водещ: Колко повече ще платим според вас?
Румен Петков: Според мен цената на газта през Украйна няма да претърпи съществено намаление. Докато, отново подчертавам, през Турция ние трябваше да се борим минимум за 15 % намаление. И фактът, че Борисов държи това ръководство на „Булгаргаз“, означава, че е съучастник с тях.
Водещ: В този смисъл и в продължение на тази тема, къде по оста Москва-Вашингтон се позиционира София през последната година?
Румен Петков: София е на Черно море. София е ключова държава в ЕС, София е външна граница на ЕС, София е член на НАТО, София е член на ЕС. Аз не знам защо трябва да се търсим постоянно в някакви оси. Имаше Рим-Берлин-Токио, най-различни оси е имало, където винаги сме избирали грешната страна. София трябва да се грижи за България.
Водещ: Защото така изглежда, че ни правят забележки. Като говорите за газа и изказването на Путин за „Турски поток“, което дойде малко след посещението на премиера в Белия дом. Случайност ли е това?
Румен Петков: Премиерът Борисов, ние платихме 2 млрд. за да отиде премиерът Борисов в Белия дом. Нима това е тайна. Това го казаха посланик Поптодорова, министър Паси. Всички са…
Водещ: А не беше ли важно това посещение?
Румен Петков: За кого?
Водещ: За нас.
Румен Петков: И какво ни даде то?
Водещ: Изглеждаше, че сме одобрени отвън. Това не е ли важно за България?
Румен Петков: Аз съм го казвал и друг път. Не беше добре подготвено. Ако бяхме дали и още 2 млрд., щеше да има и целувка. Уста в уста. Нали разбирате, че да платим 2 млрд. за самолети, които вие ще дочакате, аз може би не, е обидно. Това е грозно. Цял свят се подиграва с нас.
Водещ: Толкова далеч във времето ли смятате, че ще пристигнат самолетите?
Румен Петков: Ние плащаме самолети, които ще бъдат произведени в завод, който не е готов.
Водещ: Ние вече ги платихме.
Румен Петков: Така, де. В завод, който не е готов. Но това да го оставим настрани. Без съмнение САЩ са стратегически партньор, без съмнение отношенията ни със САЩ трябва да бъдат изключително добри. Но не за сметка на българския народ и на българската държава.
Водещ: А това ли се случва?
Румен Петков: А САЩ не искат това от нас.
Водещ: А за сметка на отношенията с Русия ли трябва да са добри? И това ли се случва?
Румен Петков: Аз не считам, че ние трябва да избираме по-добрия си приятел. Ние сме българският народ, ние сме българската 1300-годишна държава. И ако ние се стремим някой да ни потупва по рамото за сметка на друг, който ще ни гледа лошо, това е престъпно поведение. Това в България не го е имало след 1944 г. България е била стратегически партньор на Федералната република, България е била в изключително добри отношения с Япония, България е била в много прилични отношения с Великобритания и никога за сметка на. България е била член на Варшавския договор, но това не е било за сметка на отношенията с Федералната република, с Великобритания или Япония. Вижте, този слугинаж, това безгръбначие във външната политика трябва да имат своя край. Защото този край е нужен на българското общество. Ако българската икономика сега, това са същите тези момчета, които произведоха фланелките и които ги раздаваха по улиците. Ако те сега не разбират, ще платят скъпата газ, като преди това са ни раздадени фланелки „Аз вярвам на този човек“ , значи тези момчета си избират да имат лош бизнес.
Водещ: Какви са ви приоритетите за 2020 г., г-н Петков, както вашите, така и на партия АБВ? Започва ли вече подготовката за предстоящите избори през 2021-а?
Румен Петков: Разбира се. Вижте, 2020 г. трябва да бъде силната европейска година в България, защото в ЕС очевидно има проблеми и България трябва да има своето ясно място там. Следващата година в някакъв смисъл е юбилейна, 75 години от победата над хитлеризма. 2020 г. трябва да е силната година на българската енергетика. Аз се боя, че това, което прави правителството, е в разрез с всички неща, които казват. 2020 г. трябва да е годината на сигурността. Аз не случайно в началото казах ние сме външна граница. Моят анализ показва, че не бива да изключваме по никакъв начин засилващата емигрантска вълна, нова. Ние не си ли даваме сметка, че Арабската пролет, които ние със зоологически ентусиазъм подкрепихме, ни прати няколко милиона мигранти? Ние не разбираме ли, че няколко провинции в Германия имат родени повече мюсюлмани отколкото християни. Имам много приятели мюсюлмани. Но ние променяме генофонда на Европа. И ние сме неподготвени. Ние, Европа имам предвид. И ако България не заема ясни и категорични позиции по ред такива проблеми, нищо добро не ни очаква. Ние виждаме една Германия какво прави. Една Германия казва нашият икономически интерес ни задължава да направим „Северен поток 2“. Къде е нашият икономически интерес? Ние пропуснахме възможността да бъдем първа държава в ЕС, получаваща пряко руска газ. Щеше да бъде много по-евтино за България и за всички. Аз съм разговарял, ние от АБВ, с моите колеги сме разговаряли с всички посланици от София до Виена. Никой от тях не разбира защо ние не сме първа държава, получаваща газ. Защо Европа не получава директно газ, та ще трябва да плащаме транзит на трета страна? В случая Турция. Това са приоритети. И не на последно място – околната среда.
Водещ: Много ви благодаря. Околната среда беше ключова тема за 2019-а и вероятно ще продължи да бъде и за следващата.
Румен Петков: С този въпрос се спекулира. Околната среда е въпрос на въпросите и ако ние не го разберем, ще загубим въгледобива, ще загубим част от енергийните си мощност и ще ударим лошо българите. Трябва да разберем, че околната среда не е въпрос на спекула, а въпрос на ежедневна политика.
Водещ: Много ви благодаря за това гостуване. Поставихме важни акценти, ще ги продължим през следващото ви гостуване през 2020-а.

4 коментара

  1. Анонимен каза:

    Парите са преведени защото има такова изискване за страна на която не можеш да разчиташ че ще уважи думата и договорите си. Поради причината че България днеска иска ядрени реактори утре не иска, и като си направи заявка след това се оказва че не искали въобще това,а и не искат и да си платят за което са поръчали. Не може да накарш някой да ти изработи нещо,да понесе загуба и да търси как да продаде нещо което на производителя не му е нужно.

  2. гост каза:

    Парите ги преведоха да не би при евентуално служебно правителство пРезидента да отмени сделката.Сега ще я отмени , ама друг път .

  3. Анонимен каза:

    С такива политици такива плачевни резултати. Тези хора не служат на корпорацията която им плаща заплата (в случая България) те са нелоялни,крадливи и визиращи себе си за собственици на ресурсите на тази държава. Във всяка една нормална страна те ще са уволнени незабавно от работа,и ще има разследване на собственоста и приходите им поне 10 години назад, с последваща конфискация и/или затвор. Такова нещо в България няма , не само че си задържат всичко открадено но и са настанявани на други отговорни и добре платени държавни работи. А тези в НС правят закони както и МС приемат решения с които техни приближени,семейства и приятели безнаказно и безвъзмездно да ограбват държавните финанси както и ЕС фондове. Съшите тези хора ползват влиянието си и назначават целите си семейства на работа там където работят, също приятели и познати. За това няма вода в Пернк, всички Българи знаещи и можеши поради тази порочна практика са напуснали или напускат страната.САЩ нямаше да се разсърди ако България беше купила Грипен. Българския един милярд долара който е много пари за България е много незначителна сума за САЩ.България вместо да инвестира в собстени фирми за отбранителна индустрия и създаде добре платени работни места и развие пазар, създава работни места в чужбина.Има инженерни факултети в университетите които биха работили по проекти за нови оръжия на България ако има и такава България която да ги потърси за това , вместо това тези млади инжинери след като завършат се качват на самолета за Германия.

  4. ДЖ ОНД ЖОРОВ каза:

    ПАРАТА СЕ ПРИВЕДЕ ЗА ДА МОЖЕ БАЦЕ ВИ БОИКО ДА СЕ СРЕЩНЕ С ТРЬМП.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране