18.02.2015 | 8:54
Русенският съдия остава в ареста за подкуп, но пари у него не са намерени
Съдия Николай Стефанов бе задържан в събота при специализирана акция на ДАНС

Властите не са успели да намерят пари при ареста на съдия Николай Стефанов от Районния съд в Русе, който е обвинен за взимане на подкуп. Съдът обаче го остави в ареста. Липсата на парите е отразена в протоколите за обиск, стана ясно във вторник вечерта по време на гледането на мярката за неотклонение на магистрата пред Софийския градски съд.

Съдия Николай Стефанов бе задържан в събота при специализирана акция на ДАНС и прокуратурата. Обвинен е, че е поискал и приел 1000 лв. подкуп, за да одобри споразумение.

Въпреки че парите от предполагаемия подкуп не са намерени у Стефанов, съдът реши, че той трябва да остане в ареста. Съдия Александра Йорданова от СГС прие, че срещу русенския й колега има достатъчно доказателства, че е поискал рушвета, за да одобри споразумение между прокуратурата и клиенти на адвокат Свилен Стефанов.

Адвокатът е бившият районен прокурор на Русе, който преди години напуска държавното обвинение под заплаха от дисциплинарно уволнение. Разследването срещу съдия Стефанов тръгва по сигнал на бившия прокурор, а магистратът е заловен след среща с него.

Един от основните доводи за това Стефанов да бъде оставен в ареста бяха разпечатки от подслушани разговори между него и адвоката. Съдия Йорданова се мотивира, че при всяко споменаване на пари съдията отговаря “не се разбира“. По думите й това е доказателство, че подслушваният магистрат е знаел, че е на “на контрол“ със СРС-та и се е пазел.

Според защитника на съдията подслушващите всъщност не разбират какво казва съдията и изписват “не се разбира“, когато дешифрират текста. “Това е комично и дори няма да го коментирам“, заяви след заседанието той.

Самият обвиняем заяви, че няма как да е взел нещо, което не съществува и поиска да бъде освободен. Според съдия Йорданова обаче има опасност той да се укрие или да извърши ново престъпление. Решението й за постоянното задържане на Стефанов не е окончателно и той може да го атакува пред Софийския апелативен съд.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране