07.06.2016 | 20:10
Русия не се е отказала нито от “Южен поток”, нито от “Турски поток”
Путин поиска ясна и категорична позиция от Брюксел

Русия не се е отказала окончателно нито от проекта “Турски поток”, нито от “Южен поток”.

Необходима е ясна позиция на Европейския съюз.

Това заяви руският президент Владимир Путин на съвместна пресконференция с израелския премиер Бенямин Нетаняху, който е на посещение в Москва.

“Що се отнася до маршрутите на газ по дъното на Черно море има известни пречки от политическо естество в Турция, това е известно. Но ние не се отказваме от нито един от тези проекти – нито от “Южен поток”, нито от “Турски поток”. Необходима ни е само ясната позиция на Еврокомисията – ясна, разбираема, еднозначна. Такава засега няма по нито един от тези проекти”, каза Путин, цитиран от РИА Новости.

Русия обяви за отказа си от “Южен поток” през декември 2014 г. заради неконструктивната позиция на ЕК. Газопроводът трябваше да премине през територията на България, Сърбия, Унгария.

Миналата година Путин заяви, че ЕС и нашата страна са торпилиали проекта “Южен поток”. По-късно наблегна на пречките пред проекта, поставени главно от Брюксел. Впоследствие като алтернатива бе лансиран друг проект – “Турски поток”, но и той бе замразен на фона на охладнелите отношения между Москва и Анкара след свалянето на руския самолет.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране