02.02.2019 | 14:25
Русия отговори! Путин замразява разговорите по договора за ракетите
САЩ и НАТО обвиняват Москва в нарушаване на споразумението с крилатата ракета 9М729

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че и Руската федерация преустановява участието си в Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег.“Ние ще постъпим по следния начин – нашият отговор ще бъде огледален. Американските партньори обявиха, че се оттеглят от участие в договора – това ще направим и ние.“

Путин е заявил това по време на среща с министрите на отбраната и на външните работи Сергей Шойгу и Сергей Лавров.

Също така Путин е наредил да се прекратят всякакви опити да се организират разговори по въпроса за Договора. Припомняме, че само преди три седмици говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова обяви, че се подготвя среща по ядрения договор. Двете страни така и не се разбраха обаче.

„Всички наши предложения, както и преди това, в тази сфера остават на масата, вратите за преговори са отворени, посочва руският президент“, цитиран от ТАСС.Путин обаче е наредил на Шойгу и Лавров да не инициират никакви преговори с другите страни.

„Ще почакаме, докато нашите партньори съзреят за това, да водят с нас равноправен съдържателен диалог по тази важна тема – важна и за нас, и за нашите партньори, и за целия свят“, обяснява Владимир Путин.

Това е отговорът, който от Руската федерация се заканиха да дадат на фона на обвиненията от страна САЩ и НАТО, че нарушават историческото споразумение за ликвидиране на ракетите с обхват между 500 и 5500 километра, които могат да носят ядрени бойни глави.

Съединените щати и НАТО обвиняват Русия в нарушаване на споразумението с крилатата ракета 9М729. Русия допусна военни аташета до бази с крилатата ракета 9М729, но между тях нямаше американски представители.

По думите на стопанина на Кремъл, след излизането на Руската федерация от Договора ще се създава ново въоръжение, но без да се увеличава бюджета на министерството на отбраната.

„Ние не трябва и няма да бъдем въвлечени в скъпата надпревара за въоръжаване“, посочва Владимир Путин. Руският президент е дал и отлична оценка на доклада на Шойгу за състоянието на въоръжените сили.

Путин отбеляза и че руски ракети със среден и малък обсег няма да бъдат разполагани в едни или други региони по света, преди подобни оръжия да бъдат разгърнати от САЩ.

„Предполагаме, че Русия няма да разположи такива оръжия в Европа или в други региони на света, докато такива оръжия на американското производство не се появят в съответните региони“, посочва Владимир Путин.

Руският държавен глава е поръчал и на двамата министри „внимателно да наблюдават какво се случва и да докладват своевременно, включително и предложения за реакцията на Москва по случващите се събития“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране