14.08.2020 | 0:25
Руската ваксина за COVID-19 ще струва 10 долара за две дози
При тестовете ѝ са установени 144 нежелани странични ефекта върху организма

 

Руската ваксина за COVID-19 ще струва 10 долара за две дози, съобщи шефът на съвета на директорите на компанията “Р-Фарм” Алексей Репик в ефира на телевизионния канал “Русия-24”.

“Ако говорим за експортните пазари, говорим за факта, че за две дози цената ще бъде, по нашата оценка, най-малко 10 долара – каза той, цитиран от БГНЕС – Най-вероятно първите серии по-скоро ще бъдат по-скъпи.”

Репик отбеляза, че ваксината ще стане по-евтина, когато производството ѝ достигне достатъчни индустриални обеми.

Русия във вторник регистрира за употреба първата в света ваксина срещу COVID-19 след по-малко от два месеца човешки тестове. Тя бе наречена “Спутник V” в чест на пускането през 1957 г. от Съветския съюз на първия в света спътник. Разработена е от московския институт “Гамалея”.

Според проучване на специализираното руско онлайн издание Fontanka.ru обаче при доброволците, участвали в изпитанията, са били констатирани 144 странични ефекта. Нежелани реакции на организма са били установени при 33-ма от доброволците, става ясно от протоколите по тестването на препарата. След поставянето на ваксината някои от тях са имали оплаквания от образуване на отоци, болка, хипертермия и сърбеж в областта на убождането, пише изданието.

Често срещани странични ефекти са обща слабост, повишена температура, загуба на апетит, главоболие, болка в носоглътката, запушен нос, дразнене в гърлото, пирексия (трескаво или фебрилно състояние, ненормално повишена телесна температура), астения (обща слабост, безсилие, повишена уморяемост), ринорея (повишена секреция на лигавицата, покриваща вътрешността на носа), уточнява още “Фонтанка”.

Особеност на препарата е, че има възрастови ограничения за поставяне на ваксината. Тя може да бъде прилагана при хора на възраст от 18 до 60 г. Препаратът е противопоказен за деца, пенсионери и бременни жени. Освен това досега не са известни страничните ефекти от ваксината при взаимодействието ѝ с други препарати, обобщават авторите на проучването.

Новината за регистрацията на препарата беше посрещната с противоречиви чувства от международната научна общност. Редица специалисти се изказаха резервирано за ефективността ѝ, тъй като третата фаза на клинични изпитвания все още не е завършила. Ваксината е наречена “Спутник В” на едноименния съветския спътник – първият космически апарат, изстрелян в орбита, а В е съкратено от “ваксина”.

От “Гамалея” дори обявиха, че има поръчани над 1 милиард дози от препарата от 20 чужди държави.

Филипините се стремят да започнат клинични изпитвания на руската ваксина срещу коронавирус през октомври, заяви говорителят на президента Родриго Дутерте.

Очаква се Дутерте да бъде ваксиниран през май 2021 г. Страната ще извърши третата фаза на клиничните изпитания от октомври до март 2021 г., след като експертите завършат преглед на фази едно и две на изпитанията в Русия през септември, каза на брифинг Хари Роке, който също е говорител на Дутерте.

Филипинските служители увериха обществеността, че ваксината ще трябва да премине през строг регулаторен скрининг, преди да може да бъде използвана.

Междувременно германският министър на здравеопазването Йенс Спан заяви днес, че очаква страната да разполага с ваксина срещу COVID-19 през следващите месеци и със сигурност през следващата година, съобщава телевизия ZDF, цитирана от Фокус. Той се отнесе скептично към съобщенията за руската ваксина и заяви, че тя може да е опасна. “Проблемът е, че знаем много малко за нея, защото руските власти не са достатъчно прозрачни. Не е имало клинични изпитания върху хиляди доброволци и може да бъде опасно и преждевременно да започне ваксинирането на милиони, ако не и на милиарди хора”, отбеляза той.

“Оптимист съм, че през следващите месеци и със сигурност през следващата година може да има германска ваксина”, каза Спан пред телевизията. Спан отказа да посочи конкретен месец, в който ваксината ще бъде готова, заявявайки, че все още не е възможно да се определи колко често хората ще трябва да бъдат ваксинирани или колко дълготраен ще бъде имунитетът, който тя предоставя.

“Но едно можем да кажем, че благодарение на всички, които работим заедно – изследователи, учени, обществеността – вероятно ще имаме ваксина по-бързо от всякога в историята на човечеството”, допълни той.

Германският министър на научните изследвания Аня Карличек по-рано заяви, че дори след като е разработена, една ваксина е малко вероятно да бъде широко достъпна поне до средата на следващата година.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране