02.07.2016 | 2:43
Руските туристи се завръщат в Турция
Външните министри на двете страни – Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу, се срещнаха за пръв път от близо година насам

Руските туристи се завръщат в Турция и това е резултат от предприетите стъпки за нормализиране на отношенията между Москва и Анкара. Днес външните министри на двете страни – Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу, се срещнаха за пръв път от близо година насам.

Отношенията между Русия и Турция се влошиха рязко през ноември, когато турски изтребители свалиха руски бомбардировач над Сирия. Преди дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган се извини на руския си колега Владимир Путин и обеща компенсация на семейството на сваления пилот. Турското куротно градче Кемер пък предложи да му подари къща.

На днешната среща между Лавров и Чавушоглу беше договорено нормализацията да обхване всички сфери – от двустранните отношения до координация в действията срещу „Ислямска държава“.

„Ще можем да обсъждаме конкретни въпроси, дори и най-сложните, в това число и задачите да обезвреждане на терористите в Сирия и по света. Също така и пресичане на възможностите турската територия да се използва за поддръжка на терористични организации“, каза Лавров.

Туроператите вече възобновиха резервациите за турските курорти, а чартърните полети ще бъдат възстановени следващата седмица.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране