14.09.2019 | 11:45
Русофилите си направиха събор край яз. „Копринка“
Мотото на срещата тази година е "Европа е по-силна заедно с Русия"

Национално движение „Русофили“ провежда традиционния си събор днес на яз. „Копринка“. Срещата започна с поклонение на паметника на връх Шипка и поднасяне на цветя пред паметника на ген. Скобелев в Казанлък. В момента тече концерт на лауреатите на VI Национален фестивал на руската поезия, песен и танц “Пусть всегда будет солнце”, чийто заключителен етап бе снощи. В програмата е включен и международен конкурс за детска рисунка „Обичам моята Родина“. В концертите участват български и руски артисти и състави, обявяват организаторите. Мотото на тазгодишния събор е „Европа е по-силна заедно с Русия“.

Движението бе замесено в шпионски скандал в началото на седмицата. Прокуратурата повдигна обвинение в шпионаж на председателя му Николай Малинов. Главният прокурор Сотир Цацаров и неговият заместник Иван Гешев обявиха, че са били иззети компютърни конфигурации, множество документи и такива доказателства, които имат пряко отношение към Николай Малинов. Иззета била докладна дописка от Малинов за преориентиране на страната към Русия. Описано е каква е настоящата ситуация в България и какви насоки да се предприемат, за да се преориентира страната ни към Русия. Основна цел е геополитическа преориентация на България, твърдят от прокуратурата.

От държавното обвинение твърдят още, че Малинов е приел срещу заплащане да изпълнява задачи, възложени му от ръководителите на двете организации „Двуглав орел” и Руски институт за стратегически изследвания. Бившият директор на института ген. Леонид Решетников получи забрана за навлизане в пределите на Република България за срок от 10 години. Решетников категорично отрече твърденията на прокуратурата и ги нарече „абсолютни глупости“. Той отхвърли и обвинението в шпионаж към Николай Малинов и категорично заяви, че няма финансови отношения с него и не е финансирал „Русофили”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране