05.03.2019 | 18:06
С какъв аршин КЗК ще мери сделката на Домусчиеви за Нова ТВ?
По същество тя е абсолютно същата като постигнатата през 2018 г. договорка на шведския собственик на инвестиционния фонд "ПиПиЕф" (PPF) на чешкия милиардер Петър Келнер

Комисията за защита на конкуренцията и открила производство за оценка на пакетната сделка за закупуването на седемте телевизионни канали на „Нова Броудкастинг груп“ и мажоритарния дал от интернет компанията „Нет инфо“ от страна на дружеството „Адванс Медиа Груп“ на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Съобщението за старта на процедурата е публикувано във вторник.

Сделката за втората по големина частна телевизия в страната беше официално обявена на 22 февруари. Шведската компания „Модърн таймс груп“ (Modern Times Group) съобщи, че прехвърля своите 95% в „Нова Броудкастинг груп“ на „Адванс Медиа груп“, която ще купи също така останалия дял от 5 процента, притежаван от досегашния директор на медията Дидие Шосел. Домусчиев ще получат контрол и над „Нет инфо“, която държи пощата www.abv.bg, новинарските сайтове www.vesti.bg и www.dariknews.bg, спортен новинарски сайт www.gong.bg, сайта за прогнози за времето www.sinoptik.bg, видеоплатформата vbox7.com.

Цената на сделката е 185 млн. евро, от които 100 млн. евро са дадени от четири банки. „УниКредит Булбанк“е заела 50 млн. евро, белгийският клон на БНП Париба и ОББ са предоставили по 20 млн. евро, а Банка ДСК е отпуснала 10 млн. евро.

Сега предстои да се види как антимонополната комисия ще се произнесе по сделката, която по същество е абсолютно същата като постигнатата през 2018 г. договорка на шведския собственик на инвестиционния фонд „ПиПиЕф“ (PPF) на чешкия милиардер Петър Келнер, която обаче бе забранена от КЗК. Мотивът на комисията беше, че придобиваната медийна е прекалено голяма и ще даде на новия си собственик съществено предимство пред останалите участници на пазара, а също така възможност да ограничи достъпа до услугите си, да повиши цените или да промени условията по сключените договори.

ПиПиЕф обжалва това решение на КЗК, но Върховният административен съд насрочи заседанието за май 2019 г. и шведите прекратиха договора си с чешкия инвеститор.

Между сделката на Келнер и сегашната на Домусчиеви няма никаква разлика и ще е интересно да се види с какво решение ще излезе КЗК. Вариант за адекватен изход от ситуацията е комисията да одобри придобиването, но под условия, за чието изпълнение да се следи, твърдят експерти. Такава възможност съществуваше и при продажбата на медийните активи на Келнер, но антимонополната комисия въобще не се възползва от нея, а директно забрани сделката. Твърди се, че целта е била „Нова Броудкастинг груп“ да попадне в посочен от българското правителство собственик, а Кирил Домусчиев отдавна е сред приближените на Бойко Борисов.

Ако сега сделката получи зелена светлина от антитръстовия орган, за първи път една от големите частни телевизии в страната ще стане собственост на българи, които досега официално не са се занимавали с подобен бизнес. До момента и бТВ, и Нова са били притежание на големи международни компании, които развиват медиен бизнес.

MTG купи Нова през 2008 г. за доста по-висока цена от тази, на която сега продава бизнеса си у нас. Преди десетина години шведската компания плати 620 млн. евро за кабелния канал „Нова+“ и 80% от списание „Ева“, собственост на гръцката „Антена груп“. „Нова броудкастинг груп“ се състои от седем телевизионни канала. Компанията включва и онлайн бизнес. В нея работят 650 души. Приходите от продажби за миналата година са 213 млн. лева, а оперативната печалба е 41 млн. лева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране