30.01.2018 | 0:01
С котки и апрески из мърлявия Давос
Изключителна гледка

Жени Марчева, bTV: С ботинки ли бяхте (на световния икономически форум в Давос), както каза госпожа Плугчиева, защото снегът е бил много?

Лиляна Павлова, България, Европа: Снегът беше изключително много. Не бяха изчистени тротоарите, направи впечатление. Раздаваха ни така наречените „котки за обувки“ и казаха: това е, внимавайте, хлъзгаво е, не е изчистено, ето ви „котки“, за да не се пребиете. Но това пък създава една също непринуденост на атмосферата. Най-честото, което можеш да видиш, съответно някой от делегатите с костюм и апрески. Който нямаше апрески и не беше подготвен, беше с обувки с „котки“. Изключителна гледка!

ЖМ: Нещо много важно, което и посланик Плугчиева каза – добре, Борисов е припознат като адвокат на Западните Балкани, което е добре. Но какво можем да направим, госпожо Павлова, в следващите 6 месеца, така че наистина да се превърнем в адвокати на Западните Балкани? Едно, две, три – кои са конкретните стъпки?

ЛП: Ако ми позволите обаче, само за секунда ще се върна към това, което говорехме преди малко. Първо, наистина 13 г. България не е била представена, защото не е била поканена.

ЖМ: Да, последният премиер е Симеон Сакскобургготски.

ЛП: След Симеон Сакскобургготски България не е канена и не е имала този достъп. Това е една уникална възможност. Надявам се, че и председателството също дава възможност, но това е оценка и за държавата. Оценка за това къде се намираме обикновено. Трудно може някой да бъде, да достигне да бъде акредитиран да участва и това е възможност. Второ, което е много важно да кажем, ако погледнем назад в последните 3 г., преди 2 г. в Давос основната тема и фокусът беше Америка. Миналата година беше Китай – значимостта на Китай, ролята на Китай. Тази година е Европа. Тази година е Европа, която някак си вече вдигна глава. Осъзнава какво се случва. Европа, осъзнавайки необходимостта от това да е силна, да е силен участник на световния ред, а още по-важно пък за нас, тъй като това ни е основен фокус на усилията на премиера Борисов в последните месеци – Западните Балкани, разглеждайки Европа, имаше специален панел за Западните Балкани. Панел, на който за мен лично най-голямото ми удовлетворение знаете ли кое беше на панела – държава като Македония, с която вече имаме изключителни отношения, държавите от Западните Балкани казаха: добре че е Бойко Борисов, те го наричат на Бойко, знаете, ако не е той, това, което се случва с Балканите, историческият момент за Балканите е в момента! Това беше тяхната оценка, споделена на този международен форум с всички лидери. Това дава тласък, там бяха представителите на ЕК и т.н. В тези шест месеца всъщност първия успех го постигнахме, преди да започне председателството, когато темата се върна в дневния ред. Сега е важно на срещата на върха, която правим в София на 17 май, да успеем да съберем всички и да подпишем декларация от София, която да е ясен, силен политически сигнал, че това ще остане дългосрочен приоритет на Европа в следващите две, три, пет години, а не е нещо, което ще свърши.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране