11.01.2018 | 20:10
С тая глава показахме най-лошото в държавата
Абсолютно национално безобразие

 

Виктор Николаев, НТВ: Колкото и консуматорски да звучи – какви са ползите от Председателството все пак?

Росен Плевнелиев, това, което имахме като президент (2012 – 2017): Ползите са огромни за България! Тогава, когато прожекторите от света са насочени срещу вас, няма как, ако, разбира се, вие сте готови да покажете най-доброто от себе си, да не извлечете ползи. Някои от тях са вече видими. Спомнете си, че миналата година бе подписан Договор за добросъседство между България и Македония. Спомнете си, че през изминалата година бе признато национално малцинство българско в Албания. Това са стратегически постижения. Аз поздравявам правителството. Ние вече берем плодовете на Председателството, а резултатите са факт. Предпоставката е да покажем най-доброто от себе си, да се мобилизираме. Край на партизанския подход, обединени всички, за да можем да покажем, че можем да добавим стойност към този велик съюз за мир в Европа – Европейския съюз.

ВН: Това, което прожекторите осветяват обаче – да, ние искаме да покажем най-доброто от себе си – не осветява ли обаче и най-лошото? Ситуацията, в която имахме поръчково убийство непосредствено преди всички тия мерки за сигурност, напомняне за нивата на престъпност. Днеска има и протести, които са концентрирани в рамките на деня, ще коментираме и някои от темите. Да речем, този билборд е нещо, което иска да освети възнагражденията на полицаите и вчера стана повод за напрежение между премиер и протестиращи. Как го коментирате това?

РП: Не би трябвало да има такива напрежения. Всеки протест, дотолкова, доколкото е законен и демократичен, е възможен и той трябва да бъде проведен. Всеки билборд, доколкото съответства на правилата и на нормите в нашия град, е добре да си стои там, където е. Всяко искане, дотолкова, доколкото е представено по един демократичен начин, е съвсем разумно и обосновано. Същевременно на мен ми се ще да си дадем сметка, че от времето на Бай Ганьо та до днешни дни, като че ли ние, българите, все успяваме да покажем на Европа и света най-лошото от себе си. Така ми се ще да е обратното. Така ми се ще да си повярваме – че нито сме най-корумпираните, нито сме най-бедните, нито сме най-лошите. Да покажем успеха – младите, които превземат света с иновации и идеи; българската икономика, която се развива по един добър начин; модернизацията на страната; и преди всичко – нашата национална цел, да бъдеме един доверен партньор, добър съсед на Балканите и в Европа.

ВН: А виждате ли някакво състезание между тези, които искат да покажат само най-доброто, и тези, които искат да покажат най-лошото, или по-скоро искат да покажат проблем, озвучен в пъти по-силно заради контекста. Днеска има и два протеста – единият от хора от Банско, идват в София да протестират, другият е на екоорганизациите и природозащитниците.

РП: Абсолютно безумно и безсмислено противопоставяне, което с малко повече решителност отдавна трябваше да бъде решено. В Банско трябва да има втора кабинка. Всичките български курорти, населените места в петте български региона имат пълното право, така както в Австрия и Швейцария, да развият ски туризъм. Абсолютно национално безобразие и безотговорна политика е десетки години наред ние да оставим 1/3 от територията на България и най-бедните региони на България, каквито са планинските, щото те са и най-изолирани, там няма магистрали, няма фабрики, да ги оставим да не могат да развият своя потенциал заради едно безумно противопоставяне, което не отговаря на никаква юридическа база! (…)

Ние за съжаление и днес с тези девет протеста показваме нещо; а именно, че като че ли още не сме се разделили с робската си психика; че все някой друг ще ни освобождава; все някой друг ще ни решава проблемите. Зависи от всеки един от нас да построим тази демокрация, която искаме! Левски на това ни учеше – той искаше не България да бъде освободена от някой друг, а да изградим сами собствения си капацитет, за да се освободим сами. Този процес още не е приключил.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране